Fiatal barbárok rongálták meg a csengeri temetőt (Frissítve)

Elfogtak a rendőrök két “gyereket”, akik a gyanú szerint több mint száz sírt rongáltak meg Csenger köztemetőjében. Apáti István tegnap elutazott a helyszínre.

Elfogtak a rendőrök két “gyereket”, akik a gyanú szerint több mint száz sírt rongáltak meg Csenger köztemetőjében – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes sajtószóvivője csütörtök este az MTI-vel.

Berki Bianka ismertette, a szerdai bejelentés után a rendőrök azonnal megkezdték az akkor még ismeretlen tettesek felkutatását, és a nyomozás eredményeképpen csütörtökön megtalálták a bűncselekménnyel gyanúsított két helyi fiatalt.

Forján Zsolt a város fideszes polgármestere elmondta, a rongálás szerda délután három és négy óra között történhetett, akkor, amikor a temető gondnoka rövid időre elhagyta a sírkertet. A sírok többsége nagyon megrongálódott, a betonelemek a földre estek és összetörtek, egy részüket valószínűleg fel sem lehet majd újítani. Az anyagi kár a becslések szerint 10 és 20 millió forint között van – tette hozzá.

A város képviselő-testülete csütörtöki rendkívüli ülésén 3 millió forintos segélyalapot hozott létre, amelyből a helyreállítást finanszíroznák, a hozzátartozókat segítenék. Az önkormányzat ezen felül várja minden segíteni akaró ember, valamint az egyházak segítségét is – ismertette Csenger polgármestere.

Frissítés: Apáti István jobbikos képviselő személyesen ment a helyszínre, és a látottakról saját Facebook-oldalán számolt be:

“Tájékoztatok mindenkit arról, hogy a brutális, 50-100 sírra kiterjedő, csengeri temetőrongálást cigányok követték el. Az anyagi kár szerintem 10 milliós nagyságrendű, az erkölcsi kár felbecsülhetetlen. Ma dél körül személyesen győződtem meg az elmúlt évek talán legnagyobb hazai sírgyalázásáról. A gyanúsítottak gyermek-és fiatalkorúak. Nyilatkoztam, azonban sem a tv2, sem a hirtv nem adott le egyetlen másodpercet sem. Valahogy ez nem lepett meg. Holnap délelőtt (tehát ma, pénteken – a szerk.) jön az N1TV, ők minden szót le fognak adni. Most nem megyek bele jobban, mert forr bennem a düh, majd felrobbanok. Folytatása következik…”


MTI nyomán – alfahir.hu

a kép illusztráció

Article source: http://alfahir.hu/fiatal_barbarok_rongaltak_meg_a_csengeri_temetot