Jurisics Miklós szülőhelye, Zengg

Zengg városát illírek lakták elsőként, akiket a rómaiak követtek. A települést IV. Béla a Frangepánoknak adományozta. Mátyás idejében lett szabad királyi város.

Zengg városát illírek lakták elsőként, akiket a rómaiak követtek. A települést IV. Béla a Frangepánoknak adományozta. Mátyás idejében nyerte el a szabad királyi város rangot. Püspöksége a XII. századból származik.

Zengg vára
Elhelyezkedés:
Délvidék (Horvátország)
Lika-Korbava vármegye, Zengg (Horvátul Senj)

Zengg történelmének legérdekesebb szakasza a XVI. századra tehető, amikor mind Velence, mind az Oszmán Birodalom előre tört a térségben. A harcos zenggi uszkókok ekkor váltak híressé és hírhedté: rendre rabolták ki a Földközi-tenger hajóit és városait. Az uszkókokat egyik birodalom se tudta meghódítani, rabló szolgálataikat viszont felhasználták egymás ellen a nagyhatalmak , egészen addig a XVII. századra ez már mindenkinek terhes volt. Ekkor Velence elfoglalta Zengget, az uszkókokat pedig, a szárazföld belsejébe üldözte. A kalózok emelte négyzet alaprajzú Nehaj-vár máig a város fő nevezetessége.

Itt született Jurisics Miklós (Nikola Jurisic) főnemes, akik a hihetetlen túlerő ellenében is megfékezte a Bécs felé törő oszmán hadakat (1532) az akkor Alsó-Ausztriához tartozó kőszeg falainál. A hősnek szobor áll Zenggben.

KZ

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/jurisics_miklos_szulohelye_zengg