Nyolcvanévesen vág neki az Everestnek egy hegymászó

Szívproblémái ellenére nyolcvanévesen indul neki a Mount Everestnek egy japán hegymászó: ha vállalkozását siker koronázza, Miura Juicsiró lesz a legidősebb ember, aki feljutott a világ legmagasabb pontjára.

A japán aggastyán korábban már kétszer is meghódította a 8848 méter magas hegycsúcsot, amelyet a helyiek Csomolungmának, a Föld istenasszonyának hívnak: először 70 éves korában, másodjára pedig 75 évesen kapaszkodott fel a világ tetejére.
    
Egyszer már volt a világ legöregebb Everest-mászója – mégpedig 2003-ban, amikor első alkalommal jutott fel a csúcsra -, rekordját azonban 2007-ben megdöntötte egy 71 éves honfitársa. Másodszorra pedig pont egy nappal azután ért fel a csúcsra, hogy Min Bahadur Sherchan, egy 76 éves nepáli megkaparintotta a címet.
    
Miura állítja, hogy nem törődik a rekorddal, csupán próbára akarja tenni magát, miután úgy érzi, hogy ma erősebb, mint 70 évesen volt.
    
A férfi annak ellenére indul neki az embert próbáló oromnak, hogy 2009-ben súlyos síbalesetet szenvedett, tavaly és idén pedig két szívműtéten esett át visszatérő szívritmuszavarai miatt. Elmondása szerint számára a hegymászás a legjobb öregedés elleni praktika, mivel növeli bátorságát, kitartását és szívósságát, az aktív élet miatt pedig nem 80, hanem négyszer 20 évesnek érzi magát.
    
A japán férfi bátorsága fiatalabb korában sem volt mindennapi. 1970-ben a világon elsőként síelt le a Mount Everestről, a hegy egy 8000 méteres pontjáról induló lesiklásról készült dokumentumfilm 1975-ben Oscar-díjat kapott. De mondhatni, hogy a vérében van a kalandvágy: édesapja kilenc évvel ezelőtt 99 évesen síelt le a Mont Blanc-ról.
    
Miura maga is továbbadta a hegyek iránti rajongást családi vonalon, mivel mostani expedícióján 43 éves fia lesz kísérője.
    
Az idős férfinak már újabb tervei is vannak az Everest-expedíció utánra: a szintén a Himalájában fekvő, 8201 méter magas Cso-Oju hegyről akar lesíelni.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/nyolcvanevesen_vag_neki_az_everestnek_egy_hegymaszo