Hat cég rezsiperében dönt a bíróság

Az áramszolgáltatók a oagyar Energiahivatal (MEH) rendszerhasználati díjakat megállapító decemberi határozatát támadták meg a közigazgatási perben. Álláspontjuk szerint a hivatal határozata jogsértő egyebek mellett azért is, mert nem megfelelően ismerte el a szolgáltatók jogos költségeit, például a rájuk kivetett új adókat. A hivatal szerint viszont jogszerűen, “a lakossági fogyasztók fokozott védelme érdekében” jártak el a perben vitatott határozataik meghozatalakor.

Az elmúlt hetekben hasonló perekben egyes gázszolgáltatók indítványára a bíróság megsemmisítette a MEH vitatott határozatait, és új eljárásra utasította a hivatalt.

Március 12-én az országgyűlés megszavazta, március 14-én pedig már életbe is lépett, és a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazható az a törvény, amely szerint az energiaszolgáltatók nem háríthatják át különadókból fakadó többletköltségeiket a fogyasztókra. Aznap a Tigáz DSO Földgázelosztó Kft. elállt az energiahivatal elleni pertől.

A parlament döntött arról is, hogy a MEH jogutódjaként létrejött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amelynek határozatait a bíróságon nem is lehet megtámadni. A hivatalnak ugyanis rendeletalkotási joga van, törvényerejű rendeleteit legfeljebb az alkotmánybíróságon lehet majd megtámadni. A most folyó peres eljárások még a korábbi MEH határozatai ellen indultak.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29fd4a1d/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3260Ehat0Earamszolgaltato0Erezsipereben0Evarhato0Edontes0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.