A ciprusi bankok kedden már kinyitnak

“A Bank of Cyprus és a Laiki Bank kivételével valamennyi bank újranyit kedden” – fogalmazott a neve elhallgatását kérő jegybanki forrás, aki egyben jelezte, hogy a két legnagyobb bank csütörtökön nyithat ki legközelebb és a készpénzfelvételre bevezetett 100 eurós felső korlát addig érvényben marad.

Ezzel kapcsolatban Nikosz Anasztasziadisz elnök – aki közel 12 órán át tárgyalt Brüsszelben a hitelezők “trojkájával” – hétfő késő este a nemzethez intézett élő televíziós beszédében elmondta, hogy a ciprusi központi bank a bankrendszer védelme érdekében a tőkemozgások korlátozására kényszerül. Ennek kapcsán banki tranzakciókról beszélt, illetve arról, hogy ez ciprusiakat és külföldieket egyaránt érintheti.

Az elnök biztosította a szigetország polgárait arról, hogy a korlátozások nem tartanak sokáig, “nagyon ideiglenesek”. Kilátásba helyezte, hogy azokat a jövőben fokozatosan enyhíthetik majd, ezzel kapcsolatban azonban részleteket nem közölt.

A ciprusi bankok március 16-a óta tartanak zárva, amikor az euróövezeti pénzügyminiszterek a bankbetétekre kivetett egyszeri adóról egyeztek meg. Az azóta a nicosiai törvényhozás által elvetett intézkedés helyébe – mintegy egy hétnyi tárgyalás után – új forgatókönyvet dolgoztak ki a ciprusi hatóságok, illetve az euróövezeti szakemberek.

A ciprusi kormány így összevonja a két legnagyobb pénzintézetet, befagyasztja, és a feltőkésítésre fordítja a 100 ezer euró feletti bankbetétek egy részét, illetve bevonja a fedezetlen banki kötvények és részvények tulajdonosait a bankok konszolidációjába.

Az EKB hétfő esti közleményben jelezte, hogy a korábbi feltételeknek megfelelően továbbra is a ciprusi bankok rendelkezésére bocsátja likviditási eszközeit. A frankfurti szervezet a múlt héten adott ultimátumot a nicosiai kormánynak, hogy amennyiben nem születik megállapodás a bankok feltőkésítéséről, akkor megvonja a pénzintézeteket életben tartó likviditást.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29fa292a/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3250Ea0Elegtobb0Ebank0Emar0Ekedden0Ea0Eket0Elegnagyobb0Ecsutortokon0Enyit0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.