Közbeszerzés nélkül építik ki az e-útdíjat

A közbeszerzési törvény felhatalmazza a kormányt, hogy a minősített adatot, illetve alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket érintő, vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályait meghatározza.

Ezeket a sajátos szabályokat egy 2011. októberi kormányrendelet tartalmazza, amely – egyebek mellett – előírja az ajánlattevők nemzetbiztonsági vizsgálatát. A rendelet kimondja: a közösségi beszerzések eljárási szabályait nem kell alkalmazni azokra a beszerzésekre, melyek esetében a kormány rendeletében megállapította, hogy a közösségi beszerzés szabályainak alkalmazása olyan információk átadására kötelezné Magyarországot, amelyek felfedése ellentétes az állam biztonságához fűződő alapvető érdekével.

A kormány mostani rendeletében a megtett távolsággal arányos útdíjak beszedésére alkalmas – az ellenőrzést is magában foglaló – integrált elektronikus díjszedési rendszer kialakításához szükséges eszközökre és a kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó beszerzéseket ebbe a körbe sorolta.

Orbán Viktor miniszterelnök január végén Vásárosnaményben, a kormány kihelyezett ülése után jelentette be, hogy az állam saját hatáskörében valósítja meg az elektronikus útdíjszedési rendszert. A kormányfő elmondta, hogy miután a nyertes Getronics visszalépett az elektronikusútdíj-tendertől, a kabinet két lehetőséget mérlegelt: új pályázat kiírását és az állami, tehát közbeszerzés nélküli megvalósítást. Végül az utóbbi mellett döntöttek. “Köszönjük szépen, nagyon jót szórakoztunk, jó mulatság volt, kiírtuk a pályázatot, beadták a cégek, elbíráltuk, szerződni akartunk, aztán nem írták alá. Még egyszer ezt a kabarét nem adjuk elő” – fogalmazott

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29fb8ed6/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3250Ekozbeszerzes0Enelkul0Eepitik0Eki0Eaz0Eeutdijat0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.