Tiszteletdíjának harmadára büntették Szanyit a beintésért

Bruttó 131 ezer forintra büntette az Országgyűlés Szanyi Tibort, amiért az még múlt héten “beintett” a Jobbik frakciónak. Nem jött be a rasszista kártya.

Bruttó 131 ezer forintra büntette az Országgyűlés Szanyi Tibort, amiért az még múlt héten “beintett” a Jobbik frakciónak. A szocialisták sokszor ingatag állapotú képviselője szerint a Jobbik frakcióból “rasszista” kijelentéseket tettek felé, valójában alkoholszondát kértek számára…

Szanyi TiborHavi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, 131 ezer forintra büntette az Országgyűlés – Kövér László házelnök javaslatára – a szocialista Szanyi Tibort, amiért egy hete, interpellációja elmondása után az ülésteremben középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

Az országgyűlési törvény értelmében ez a legsúlyosabb lehetséges szankció a “kirívóan sértő kifejezést használó” képviselőkkel szemben. A Ház először élt a büntetéskiszabás lehetőségével a jogszabály január 1-jei hatálybalépése óta.
   
Szanyi Tibor kézmozdulatára Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója hívta fel a figyelmet, mandátumának visszaadására szólítva fel őt. Mint mondta: teljesen mindegy, hogy az MSZP-s politikus kinek szánta a beintést, mert egy képviselő “ilyen ordenáré módon nem viselkedhet”.
   
Kövér László házelnök a lehető legnagyobb mértékű pénzbírság kiszabását javasolta a házbizottság ülésén. Erről most vita nélkül szavazott az Országgyűlés.
   
A szocialista politikus múlt héten azt állította: interpellációja közben jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt (ezúttal azonban nem jött be a rasszista kártya, egyértelmű volt, hogy az alkoholszondát kértek a képviselőnek… – a szerk.)
   
A házelnök javaslatát cinikusnak, zavarosnak és önkényesnek nevezte. Szerinte Kövér László döntése azt üzeni, hogy “a zsidózást, a cigányozást, a kommunistázást érthetőnek tartja”, az erre adott reakció, a rasszizmus elleni fellépés viszont “büntetést érdemel az értelmezésében”. Ezzel szemben – nyilvánította ki Szanyi Tibor – a rasszizmussal szemben a bűncselekményeket kivéve minden eszköz megengedhető, és ezután is tiltakozni fog az ellen, ha kell, szavakkal, ha kell, “kézzel-lábbal” – folytatta a nyilvánvaló képtelenséget a szocialisták nehezen kezelhető rétora.
   
A parlamenti jegyzőkönyvben azonban nincs nyoma az említett rasszista megjegyzéseknek. Szanyi Tibor ezt azzal magyarázta, hogy az nem rögzíti az összes bekiabálást, a mikrofonok pedig úgy vannak beállítva, hogy a közvetítésben csak a felszólaló szavai hallhatók. Mint mondta, “józan becslés szerint is több száz beszólás hangzott el” beszéde közben, míg a jegyzőkönyv csak hét közbekiabálást dokumentál.

MTI nyomán – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/tiszteletdijanak_harmadara_buntettek_szanyit_a_beintesert