Jövő héttől a NAV jön a kamarai díjért

A Mazars rámutatott arra, hogy a 2013. március 31-ig kiegyenlítetlen kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, így azt mérlegelés nélkül, adók módjára hajtja be NAV.

Az Országgyűlés 2011-ben módosította a gazdasági kamarákról szóló törvényt – emlékeztet közleményében a tanácsadó cég. Az újonnan alakuló vállalkozások a bejegyzésüket követő öt napon belül kötelesek a székhelyük szerinti illetékes kereskedelmi és iparkamaránál kezdeményezni a nyilvántartásba vételüket és kamarai hozzájárulásukat megfizetni. A kötelező regisztrációt a kamarák is ellenőrzik, az egyéni és társas vállalkozások közhiteles nyilvántartásaiból kiindulva hivatalból is intézkedhetnek – ezekhez a nyilvántartásokhoz hozzáférési jogot biztosít a 2011-es törvénymódosítás.

Amennyiben a területi gazdasági kamara azt állapítja meg, hogy a gazdálkodó szervezet nem szerepel a kamarai nyilvántartásban, felszólítja, hogy ennek a kötelezettségének öt munkanapon belül tegyen eleget. Ha a felszólítás eredménytelen, a területileg illetékes kamara hivatalból regisztrálja a vállalkozást, és az adóhatóság bevonásával intézkedik a kamarai díjak behajtásáról – jelezte a közleményben Borsy János, a Mazars céggel együttműködő Borsy ügyvédi iroda cégjogi szakjogásza.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29f81077/l/0Lvallalkozoi0Bnegyed0Bhu0Cvnegyed0C20A130A3250Ejovo0Ehettol0Ea0Enav0Ejon0Ea0Ekamarai0Edijert0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.