Akinek nem fontos, ne induljon útnak! (percről-percre)

Ismét jelentős fennakadásokat okoz a tél. Országszerte korlátozásokat vezettek be a kamionforgalomban, aki teheti ne induljon útnak!

Ismét jelentős fennakadásokat okoz a tél. Országszerte korlátozásokat vezettek be a kamionforgalomban, aki teheti ne induljon útnak!

19:52 Már a 149-es autóbusz sem közlekedik!

A BKK Facebook oldalán úgy tájékoztatott, hogy már a 149-es buszok sem közlekednek, a Fillér utca síkossága miatt.

19:46 Korlátozzák a kamionok forgalmát Fejér megyében

Torlódások miatt korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmát Fejér megye több főútján – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő este.

Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán a rendőrök a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsikat az 59-es kilométerszelvényben, Székesfehérvárnál a 7-es főútra terelik, mert a szlovén határzár miatt Somogy, illetve Zala megyében feltorlódtak a kamionok.
   
Ugyanezt teszik a 63-as és a 61-es úton Sárbogárdnál, illetve Cecénél, mivel Tolna megyében a feltorlódott kamionok nem tudnak haladni.
   
Az M1-es autópályáról a 811-es útra csak Fejér megyei úti céllal, a 81-es főúton Fejér megyébe csak Fejér vagy Tolna megyei úti céllal hajthatnak be a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók.
   
A szóvivő közlése szerint Fejér megyében valamennyi út járható, de mindegyik jeges, hókásás. A hó folyamatosan esik, és egyre jobban élénkül a szél, így sok helyen hóátfúvásokra kell számítani.
   
Az M7-es autópálya jeges és hókásás. A legkritikusabb helyzet jelenleg az M6-os autópályán van, ahol mindkét pályatest csak egy-egy nyomsávon járható.

19:30 Havazik a fővárosban is

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint az utak síkossága miatt:

– a 8-as buszok a 239-es járat vonalára terelve közlekednek,
– a 21-es buszok nem járnak,
– a 22-es buszok jelentősen lelassulva közlekednek,
– a 29-es buszok jelentősen lelassulva közlekednek,
– a 102-es buszok csak az Apor Vilmos térig járnak,
– a 105-ös buszok a Gyöngyösi utca irányában terelt útvonalon járva nem érintik a Kis János altábornagy utca és a Tartsay Vilmos utca megállókat,
– a 112-es buszok az Uránia és az Apor Vilmos tér között közlekednek,
– a 128-as buszok nem közlekednek,
– a 129-es buszok jelentősen lelassulva közlekednek,
– a 140-es buszok nem járnak,
– a 165-ös buszok jelentősen lelassulva közlekednek,
– a 172E jelzésű buszok jelentősen lelassulva járnak,
– a 212-es buszok csak a Boráros tér H és a MOM-Park között közlekednek,
– a 250-es buszok pedig jelentősen lelassulva járnak.

Kötöttpályás járataink, a metrók, a hévek és a villamosok zavartalanul közlekednek.

Budapest...

Megérkezett a hivatlan tél Budapestre is, MTI Fotó: Marjai János

19:26 Országos havazás keddre

A havazás és a hófúvás miatt keddre már szinte az ország egész területére első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Két megye – Komárom-Esztergom és Békés – kivételével mindenütt számítani lehet veszélyes időjárási jelenségre.

Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki a várható erős hófúvás miatt. Pest megyére és a fővárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak.
   
A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idő alatt lehulló sok hó miatt elsőfokú figyelmeztetések lesznek érvényben.
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő kora esti figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a további havazásból kedd reggelre a Dunántúl nagyobb részén és az Alföld nyugati felén jelentős (15-25 centiméteres) hótakaró alakulhat ki.
   
A Tiszántúlon a délkeleti határ közelében vegyes formájú csapadék is valószínű, az ország többi részén (Kisalföld, Alföld keleti fele, Észak-Magyarország) 5-15 centiméternyi hó hullhat. Kedden napközben megszakításokkal várható gyengébb havazás, majd késő délutántól délnyugat felől újabb hullámban valószínű intenzívebb havazás – tették hozzá.
   
Kiemelték továbbá, hogy az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja majd a havat. Kedd hajnalig az Alföld északi, északnyugati részén (Jász-Nagykun-Szolnok megyében és térségében, valamint Pest és Heves megye déli részén) gyakrabban lesz erős a szél. Kedden napközben országszerte veszít erejéből a szél, de főként az említett észak-alföldi tájakon még számítani lehet élénk, időnként erős szélre és hófúvásra – írta a meteorológiai szolgálat.

19:17 Eközben Veszprém megyében…

Veszprém

Tűzoltók segítségével rendőrségi terepjáró húz ki a szántóföldről egy személygépkocsit Nemesvámos mellett. Az autó a havas úton megcsúszott, majd az árokba hajtott és felborult.

19:15 Somogyországban sem jobb a helyzet

Somogy megye összes útjára forgalomkorlátozást rendeltek el a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek számára hétfő délután – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A megyében több útszakasz nehezen járható.

A barcsi határátkelőnél a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsikat nem engedik belépni Horvátországba, az ennél kisebb össztömegű járműveket pedig hólánc vagy téli gumi használatára kötelezik. A berzencei határátkelőhelynél egyelőre nincs korlátozás. A főkapitányság felhívta a figyelmet arra, hogy a folyamatos havazás miatt több útszakasz nehezen járható, ezért aki teheti, ne induljon útnak.

A rendőrségi közlés szerint a szomszédos Baranya és Tolna megyében erős hófúvás alakulhat ki, ott az erős szél magas hótorlaszokat emelhet. A legfrissebb előrejelzés szerint 20 centiméternél több hóra lehet számítani Fejér, Somogy és Tolna megyében, és kedden erős hófúvás várható.
   
A rendőrség az útnak indulókat arra kéri, hogy előzetesen tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

19:07 A 21-es és 140-es buszok nem járnak

A BKK Facebook üzenőfalán jelentette be: a  21-es és 140-es autóbuszok az utak síkossága miatt nem közlekednek.

19:05 Megindult a forgalom az M5-ösön

Megindult a forgalom az M5-ös autópálya Kecskemét és Kiskunfélegyháza közötti szakaszán hétfő este – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gál Kristóf elmondta: a keresztbe fordult kamion mellett az autópálya pihenőjén keresztül korlátozottan megindult a forgalom, a szerelvény elvontatását megkezdték. Az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán egy kamion hétfő délután keresztbe fordult és lezárta valamennyi forgalmi sávot.

17:55 Somogyban sem jobb a helyzet

Járművek akadtak el a hóban, csúsztak az árokba hétfőn Somogy megyében is, az M7-es autópályán közlekedőket a változtatható jelzésképű táblákon folyamatosan tájékoztatják a közlekedési helyzetről.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság arról tájékoztatott: Somogy megye területén a havazás intenzitása várhatóan nő, ehhez óránkénti 30-50 kilométeres szél társul, ezért a megye több területén hóátfúvások alakulhatnak ki. Somogyban hétfőn 13 órakor megkezdte működését a megyei védelmi bizottság operatív törzse, munkájában részt vesznek a hóhelyzet kezelésében érintett szervezetek képviselői.
   
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága azt közölte, hogy jelenleg 34 munkagépük dolgozik az utakon. A legkritikusabb útszakaszokra (a 66-os főút Szentbalázs és Gödre között, a 67-es főút Simonfa és Bőszénfa között) egy-egy hóeltakarító munkagépet irányítottak. Ha az szükségessé válik, a cég további 100-120 munkagépet tud szolgálatba állítani.
   
A Kapos Volán Zrt. arról számolt be: kisebb-nagyobb késésekkel valamennyi járatuk közlekedik. Egy buszjárat elakadt a kercseligeti bekötőúton, műszaki mentését a cég a saját eszközeivel végzi. Felvették a kapcsolatot a megye oktatási intézményeivel annak érdekében, hogy a tanulók a délutáni csúcsforgalom előtt biztonságban hazaérhessenek. Járatkimaradással nem kell számolni, a cég melegedőbuszok üzembe állítására is felkészült.
   
Az E.ON arról tájékoztatott, hogy sem az áram-, sem a gázszolgáltatásban nincsenek fennakadások Somogyban.

17:50 Több autópályán korlátozzák a kamionforgalmat

A télies közlekedési útviszonyokra való tekintettel több autópályán korlátozzák a kamionforgalmat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő délután.

Hóhelyzet MTI fotó

Kamionok a sűrű hóesésben az M7-es autópályán Nagykanizsánál. A Dél-Dunántúlon reggel intenzív havazás kezdődött.
MTI Fotó: Varga György

Közleményük szerint az M6-os és az M7-es autópályán valamennyi kamionra, az M3-ason és az M5-ösön pedig a szlovéniai úti célúak számára van érvényben teljes forgalomkorlátozás. Felhívták a figyelmet arra is, hogy már tíz megye több térségében, valamint a főváros területén elsőfokú riasztás van érvényben a várható hófúvás miatt. A meteorológiai előrejelzések alapján a délutáni, esti és éjszakai órákban várhatóan folytatódik a havazás. A balesetek és a további torlódások, fennakadások elkerülése érdekében az érintett térségekbe és térségekben senki ne induljon útnak – kérte az OKF.

17:40 Kamionstop Tolnában

Kamionstopot léptettek életbe a havazás miatt négy Tolna megyei útszakaszon – közölte  a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Boros Brigitta tájékoztatása szerint a 65-ös út teljes Tolna megyei szakaszán, a 61-es úton Simontornya és Nagykónyi, a 6510-es úton Iregszemcse és Nagykónyi között, valamint a Hőgyésztől Dombóvár felé vezető úton nem közlekedhetnek kamionok.
    
Az M6-os autópálya Pécs felé vezető, jobb oldali pályatestén, Dunaszentgyörgynél jelenleg is tart két, balesetet szenvedett kamion mentése, a forgalmat a dunaszentgyörgyi pihenő felé terelik el.
    
A szóvivő elmondta: az egyik kamion tűzveszélyes oldószert, xilolt szállított, a rakomány nem sérült meg.

Indulás előtt mindenki tájékozódjon!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn kora délután ismételten felhívta a figyelmet, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról, továbbá figyelje a hatóságok tájékoztatóit.

A közleményben kifejtették: az Országos Meteorológiai Szolgálat kibővítette korábbi figyelmeztető előrejelzését, amely szerint hétfőn a Dunántúl nagy részén és a Duna-Tisza köze déli részén hófúvásokra, valamint 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hóra lehet számítani.

Továbbra is fennáll, hogy Baranya és Tolna megye területén erős hófúvás alakulhat ki, ott a friss hóval fedett területeken az erős szél magas hótorlaszokat is emelhet. Az újabb figyelmeztetés szerint viszont szintén hétfőn Fejér, Somogy és Tolna megye területén 20 centimétert meghaladó hómennyiség is leeshet, kedden pedig erős hófúvás várható Pest megye déli és Jász-Nagykun-Szolnok megye térségében – emelték ki.

Az OKF mindenkitől azt kéri: csak a téli időjárásnak megfelelő járművel induljon útnak. Ezzel együtt felhívta a figyelmet, hogy az utakon lassabb közlekedésre és fennakadásokra kell készülni.

Mintegy tizenegy megyében és Budapesten vannak érvényben figyelmeztetések a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

17:35 Baleset miatt lezárták az M43-as Budapest felé vezető oldalát

Baleset miatt le kellett zárni az M43-as autópálya Budapest felé vezető oldalát Szeged határában a régi 5-ös út és az M5-ös autópálya között – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután.

Szenti Szabolcs elmondta: a sztráda 1-es és a 2-es kilométere között egy kamion keresztbe fordult. A műszaki mentés idejére a rendőrség nem engedi fel a forgalmat az autópályára, a járműveket az 5-ös útra terelik.

Kamionstop Zalában

Nem közlekedhetnek a kamionok Zala megye két fő útvonalán, az M7-es autópályán és a 86-os főúton a szlovén határ irányába – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn,

A Zala Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében 16 óra 30 perckor ideiglenesen korlátozták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó súlyú kamionok közlekedését. A tilalom az M7-es autópályán a zala-somogyi megyehatártól a nyugati irányba tartó forgalomra, a 86-os főúton a vas-zalai megyehatártól a déli irányba haladó forgalomra vonatkozik.
   
A zalai katasztrófavédelem közölte azt is: két, még üres szükségparkolóhely kivételével – ahol összesen mintegy 600 kamion fér el – az M7-es autópálya és az M70-es autóút térségében minden pihenőhely és a kamionterminálok is megteltek.
   
Részben enyhítették ugyanakkor a szlovén hatóságok a még délben elrendelt forgalomkorlátozást, a szlovén rendszámú kamionokat már beengedik Szlovénia területére.

17:30 Kamionbalesetek Zalában

Teherjárművek akadtak el hétfő délután a havas utakon több, Zala megyei helyszínen is, azokat a tűzoltók mentették ki – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.

Gombosszegen egy Nagylengyel irányába tartó kamion fordult keresztbe az úton, teljes útzárat képezve. A 75-ös főúton, Bak határában két kamion is elakadt, Pacsán pedig egy nyerges szerelvény üres pótkocsija csúszott meg és akadt el az útpadkán.
    
Az M7-es autópálya 212-es kilométerénél egy személygépkocsi csúszott árokba, a balesetben senki sem sérült meg.
 
16:37 Félig lezárták az M5-öst

Lezárták az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalát Kecskemét és Kiskunfélegyháza között hétfő délután, mert az úton keresztbe fordult egy kamion – tájékoztatatott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Gál Kristóf közölte: jelentős torlódásra lehet számítani az autópálya érintett szakaszán, a 92-es kilométernél.

Hóhelyzet MTI fotó

Hóban elakadt kamionok Pécsett, az 56-os úton. A Dél-Dunántúlon reggel intenzív havazás kezdődött. MTI Fotó: Sóki Tamás

Teljes útzár van érvényben a 62-es főúton Perkátánál

Árokba csúszott egy személygépkocsi a 62-es főúton Perkáta és Szabadegyháza között, emiatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Kiss Z. Edward elmondta, hogy a baleset akkor következett be, amikor a jármű egy teherautót előzött. Az autó utasai közül ketten súlyosan, egy ember könnyebben sérült meg.

Felborult teherautók Veszprém megyében

Felborult teherautók nehezítik a közlekedést Veszprém megyében; a 8-as úton, Márkónál Veszprém felé teljes az útzár – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ferenczi Tímea elmondta: Farkasgyepűnél felborult egy kamion, ezért a 8-as útról Pápa felé nem lehet behajtani. Szintén a 8-ason, Márkónál kisteherautó borult fel, ezért Veszprém felé mind a két sávot lezárták a rendőrök. Veszprém és Balatonfüred között a nosztori emelkedőn felfelé nem lehet haladni, lefelé pedig araszolva halad a kocsisor.

Baranya: elakadt kamionok és útlezárások

Baranyában a havazás, elakadt járművek, útlezárások nehezítik a közúti közlekedést hétfőn. A vasúti közlekedésben nincs jelentősebb fennakadás, de kisebb késések előfordulhatnak. A helyközi autóbuszok menetrend szerint, nagyobb késések nélkül járnak.

MTI fotóA behavazott 6-os főút Pécsett, a Zsolnay-negyedben. A Dél-Dunántúlon reggel intenzív havazás kezdődött. MTI Fotó: Sóki Tamás

Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közleményében azt írta, hogy Pécsen a Kénes utat lezárta a közútkezelő, és teljes útzár van érvényben Máza és Komló között egy kamion elakadása miatt. Hozzátette: szintén elakadt teherjárművek miatt haladhat csak fél pályán a forgalom a 6-os út 208-as kilométerszelvényénél a Tortyogó közelében, továbbá a 66-oson Oroszló külterületén.

A 66-os úton Sásd és Pécs között kamionstop van érvényben. Kővágótöttösön egy busz elakadt, a mentése az esti órákban még tart. A pécsi helyi járatú autóbuszok közül a 35-ös Dömörkapuig, a 36-os Bálics megállóig jár.

A katasztrófavédelem egységei délelőtt két közúti baleset helyszínére vonultak ki, valamint elakadt és árokba csúszott járműveket és utasokat mentettek. Az áram- és a gázellátás folyamatos a megyében.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/akinek_nem_fontos_ne_induljon_utnak