A kormány méltatlan a Klebelsberg névre- percről percre a Parlamentből

Folyamatosan tudósítunk a napirend előtti felszólalásoktól a kérdésekig, tartsanak velünk.

Folyamatosan tudósítunk a napirend előtti felszólalásoktól a kérdésekig, tartsanak velünk.

13:50 Megérkezett Orbán Viktor

A miniszterelnök ahelyett, hogy bársonyszékébe ülne, kedélyesen elbeszélget Völner Pál államtitkárral. Egy mellette elhaladó kormánypárti képviselő meglapogatja a kormányfő oldalát, jelezve: ő olyan jóban van Vityával, hogy ezt is megengedheti magának. Kontur Pál megelégszik azzal, hogy különösebb indok nélkül Orbán mögé áll, és fürdik a dicsfényben.

13:49 Szocikat provokáltak a fideszesek

Németh Szilárd a rezsicsökkentést ecseteli, valamint azt, hogy a közműcégek összefogtak ez ellen. Az elmúlt hetekben kiderült az is, hogy Bajnai és Gyurcsány most is ellenzik a  rezsicsökkentést ( ez nem érte el az MSZP-sek  ingerküszöbét, még nem vonultak ki sértetten a teremből). Gyurcsány olcsóbbá tette saját magáncégének az áramot, közben emelték a családok rezsiköltségeit. Ezt pofátlan politikai magatartásnak nevezte (még mindig bent ülnek a szocik). Felszólította őket arra, hogy indokolják meg, miért ellenzik a rezsicsökkentést, illetve azt is, hogy köti-e őket üzleti érdek. Milyen érdekeltségük van az energiaszektorban?

Fónagy János államtitkár válaszol. A jelen kormánynak nem feladata, hogy a tegnap lovagjainak a motivációit vizsgálja, hanem az, hogy a magyar emberek érdekeire legyen tekintettel akkor is, ha ez nyilvánvalóan nem tetszik az ellenérdekű feleknek. E(j)urópában válság van, a szolgáltatók is vegyék ki a részüket a válság ellensúlyozásában. Fónagy szerint dolgoznak a kommunális szemétdíj szállításának mérséklésén, a kéményseprési díj csökkentésén, a víz- és csatornadíjak csökkentésén valamint a palackos gáz árának csökkentésén (bár az eredmény még várat magára – a szerk.)

13:43 Ángyán átült

Helyszíni tudósítónknak feltűnt, hogy Ángyán József volt államtitkár nem a szokott helyén, hanem az utolsó sorban, a független vagy kizárt képviselők mellett ül. Bár a T. Házban nem szokatlan jelenség a helycserés támadás (főként az idő előrehaladtával), ez akár rossz ómen is lehet a fideszes képviselő számára.

13:28 Ok

Vejkey Imre (KDNP):  A kereszténydemokraták kinyilvánítják, hogy együttéreznek a devizahitelesekkel. Azon küzdenek, hogy az adósrabszolgákat kiszabadítsák. Fel kell szabadítani a magyar honpolgárok lelkeit abból, ami minden nap emészti őket, a törlesztő részletektől. Fontos a rezsicsökkentés, mert szabadságot ad. Fontos, hogy Húsvét közeledtével elcsendesedjünk és befelé figyeljünk.

Rétvári Bence: itt korábbi idők bűneit kell törlesztenie egy új kormánynak. Ezért kellett újfajta megoldásokat keresni, ilyen például a végtörlesztés, az árfolyamgát. Az új kormány megvédi az emberek lakhatáshoz való jogát. 

13:30 A kormány méltatlan a Klebelsberg névre

Dúró Dóra: a kormány méltatlan a Klebelsberg névre – mondta Klebelsberg Éva, az egyetlen Klebelsberg-örökös. Kérte, ne használják ezt a  nevet az oktatás tönkretételéhez. Strasbourgba igyekszik az igazságának érvényt szerezni, hiszen nem engedte a név használatát, a magyar kormány válaszra sem méltatta őt.

Nagyon sok pedagógus is fordul levélben a Jobbikhoz, hogy milyen méltatlan helyzetbe hozzák őket, még saját hatáskörükben sem nyilatkozhatnak, csak ha Budapesten jóváhagyják. Miskolcon sem beszélhetünk sikerről, hiszen ott némely pedagógusnak a januári bérével is tartoznak. Sok tanár elesett a  bejárási támogatástól is. Heves megyében napi szinten kell jelentést készíteniük, az adminisztratív teendők ellátásából áll leginkább a munkájuk már.

Napi húsz osztály lesz kénytelen a folyosón tartani a testnevelésórát a kötelező órák miatt, mindenféle tisztálkodási lehetőség nélkül.

Hoffmann Rózsa államtitkár válaszolt. Szerinte a mindennapos testmozgás a gyerekek egészsége és akarata érdekében szükséges. Mozogni pedig a folyosón is lehet. A pedagógusok panaszaira azt válaszolta, a problémákat monitoring-bizottságon keresztül küldik, ám egyetlen ilyen sem érkezett, ebből arra következtet az államtitkár asszony, hogy a gondokat helyben meg tudják oldani.

A Klebelsberg név felvétele szerinte rendben van, senkinek a jóváhagyása nem szükséges hozzá, csak az MTA jóváhagyása kell, de azt birtokolják. Szerinte nem örököse Klebelsberg Éva a névnek.

Dúró Dóra számos konkrétumot tartalmazó felszólalását a kormánypárti képviselők többsége nagy lapítás közepette hallgatta, amit a lelkiismeret jeleként értelmezünk.

13:07 ÁFÁ-val, rezsivel, visszamutogatással kezdünk

Lukács Zoltán (MSZP) kezd, mint mondja, a rezsi mellett az adók, amelyek a családok vállát terhelik. Emellett rendkívül nagy terhet jelent a családok számára a megélhetés. Nagyobb mértékű rezsicsökkentésre lenne szükség. A szocialista párt egy törvényjavaslatot nyújtott be, melynek egyik pontja az, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 5 százalékra csökkenjen. (Ezt a Jobbik már jóval korábban felvetette.) Javasolják, hogy a fogyasztási mennyiség alapján differenciált árképzést vezessenek be a gáz és villanyszámlák esetében. Kérik a kormánynál, hogy a saját cégeiknél is vizsgálják felül a fogyasztói árakat.

Cséfalvay Zoltán visszamutogat: a rezsicsökkentésről beszél Lukács, de a gáz ára 2002 és 2010 között háromszorosára nőtt, a villany ára pedig megduplázódott. A szocialisták 2006-ban csökkentették az alapvető élelmiszerek áfáját, majd utána újra megemelték. Jelentős költségvetési terhe van az áfa csökkentésnek. Január óta nőttek a reálbérek, további emeléseket terveznek, ez pedig segíti a családok helyzetét.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/percrol_percre_a_parlamentbol_0