Így szórták a pénzt Orbán emberei

Míg a körbetartozások ellen küzd a kormány – szavakban, addig a neki dolgozó szállítókat nem fizeti ki az egyik szakminisztérium. Brutálisan eladósodtak.

pénzszórásMíg a körbetartozások ellen küzdenek – szavakban, addig saját – illetve az állami intézmények – áruszállítóit nem fizeti ki a szakminisztérium. Idén februárban az egy évvel korábbi állapothoz képest 98 százalékos növekedés tapasztalható az emberi erőforrások tárcájának tartozásállományában.

A Magyar Államkincstár oldalán megjelent, február végi állapotot tartalmazó adatok szerint a költségvetési szervek tartozásállománya 65,9 milliárd forint volt, mely egy hónap alatt 3,7 milliárdos emelkedést jelent, 2012 februárjához képest azonban csaknem 20 milliárdos a növekedés mértéke – írja az mfor.hu.

Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás (például központosított bevétel, központi költségvetést, irányító szervet megillető bevétel, állammal szembeni adótartozás) 9,1 milliárd forint, amelynek legnagyobb hányada – 79,8 százaléka, vagyis 7,3 milliárd forint – változatlanul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál jelentkezik. Az egyéb tartozásállomány 56,7 milliárd. Az államháztartáson kívüli szervezetekkel szembeni tartozás 51,4 milliárdos összegéből jelentős hányadot képvisel az áruszállítás kifizetetlen ellenértéke (37,4 milliárd), valamint a közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás (8,3 milliárd).

Saját szállítóiknak sem fizetnek

Költségvetési intézményenként vizsgálva a kérdést az látszik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának 53,4 milliárd forintos tartozásállománya havi szinten 7 százalékos (3 milliárdos), éves szinten pedig 98 százalékos, vagyis 26 milliárdos növekedés eredménye. Ez a havi szinten 3 milliárdos növekedés az összes tárca között a legnagyobbnak számít, és a MÁK tájékoztatása szerint csaknem teljes egészében közüzemi tartozásból, illetve áruszállítások ki nem fizetett számláiból adódik.

Az EMMI elmaradásán belül a legnagyobb arányt egyébként a 30 nap alatti tartozások teszik ki – az 53,4 milliárdnak 40 százaléka. A tartozásállomány túlnyomó része (48,1 milliárd forint) államháztartáson kívüli szerv felé fennálló tartozás. A fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézeteké 31,7 milliárd, az egyetemek, főiskolák tartozása 15,4 milliárd forint, ez utóbbin belül a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7,7 milliárd – derül ki a MÁK tájékoztatásából.

A belügyi tárca adóssága is megugrott

Az EMMI mellett arányaiban jelentősen megugrott a Belügyminisztérium adóssága is, hiszen a januári 73 millió forint után februárra 432 milliót közölt az államkincstár. Ezzel szemben csökkentés mutatkozott a bíróságok, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a Magyar Tudományos Akadémia és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár esetében. Utóbbi esetében talán az adósságcsökkentés célját szem előtt tartva szálltak rá kisgyermekes édesanyákra, és vonták el tőlük az előzőleg megítélt anyasági támogatást – a szerk. Erről az alfahir.hu is beszámolt korábban.

Ismert: a kormány korábban – legalábbis a kommunikáció szintjén – azt ígérte, hogy küzdeni fognak a körbetartozásért elsősorban a legfertőzöttebb szektorban, az építőiparban, annak érdekében hogy a cégek hozzájussanak az elvégzett munka után járó összegekért. Ehhez képest a MÁK-tájékoztatás szerint a nekik munkát végzőknek sem fizetik ki a megérdemelt jussukat.

mfor.hu – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/igy_szortak_a_penzt_orban_emberei