Elveszik a gazdagok pénzét Cipruson

Az euróövezet pénzügyminiszterei jóváhagyták hétfőn hajnalban azt az új tervet, amelyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) dolgozott ki az éjjel a ciprusi bankszektor szanálására. A brüsszeli tárgyalások egyik résztvevője szerint a miniszterek ezzel megerősítették, hogy megvalósíthatónak tartják a Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel kialkudott megállapodást, amely egy “jó bank” és egy “rossz bank” létrehozását, s az adósságoknak a 100 ezer euró feletti betétekből való kifizetését tartalmazza.

Az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF 10 milliárd eurót ajánlott fel a földközi-tengeri szigetországnak az államcsőd elkerüléséhez, azzal a feltétellel, hogy hétfőig előteremt további 5,8 milliárd euró önrészt. Az “utolsó pillanatban” megszületett egyezség értelmében gyakorlatilag felszámolják a Laiki néven is ismert Popular Bankot, az ország már eddig is hatalmas veszteségeket elszenvedő második legnagyobb pénzintézetét, s az ott lévő, 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik az ország vezető bankjába, a Bank of Cyprusba.

A 100 ezer eurónál nagyobb, s az EU jogszabályai értelmében nem biztosított betéteket befagyasztják, s ezekből fizetik majd ki az adósságokat. Hogy ezekből mennyit írnak majd le, egyelőre nem ismeretes, bár egyes források szerint a nagybetétesek veszteségei a 40 százalékot is elérhetik. Nem vetnek ki adót ugyanakkor a kisbetétekre – mondták el uniós tisztségviselők.

Már nem szólhat bele a parlament

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, aki közel 12 órán át tárgyalt Brüsszelben a hitelezők “trojkájával”, újságírók előtt kijelentette: “elégedett” a tárgyalások eredményével.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Nicosia és a nemzetközi hitelezők megállapodása “véget vet a Ciprussal és az euróövezettel kapcsolatos bizonytalanságoknak”.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a nicosiai parlamentnek már nem kell jóváhagynia a Ciprusnak szánt 10 milliárd eurós mentőcsomagot. “A(z Európai) Bizottság ma arról tájékoztatott bennünket, hogy a vonatkozó pontok végrehajtásához szükséges jogszabályokat már jóváhagyták” – mondta Schauble.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29f285c4/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3250Eszanaljak0Ea0Eciprusi0Ebankokat0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.