Még több pénz kell Ciprusnak

Uniós vezetőkkel, majd a Nemzetközi Valutaalap (IMF) irányítójával is tárgyalt vasárnap délután Brüsszelben Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő, néhány órával azelőtt, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei összeültek volna a drámai pénzügyi helyzetbe sodródott szigetország megmentése ügyében.

Először Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével találkozott. Ezt követően tárgyalt Christine Lagarde IMF-elnökkel, Mario Draghival, az Európai Központi Bank (EKB) elnökével, Jeroen Dijsselbloemmal, az Eurócsoport elnökével, valamint Olli Rehnnel, az Európai Bizottság alelnökével.

A megbeszélésnek, majd az azt követő, alighanem éjszakába nyúló Eurócsoport-ülésnek is az a célja, hogy megállapodjanak, milyen módon teremti elő Ciprus a pénzügyi mentőcsomaghoz szükséges önrészt. Az országnak 10 milliárd eurót ajánlott fel az EU és az IMF, de a lyukak betöméséhez további 5,8 milliárd euróra lenne szükség.

Az 5,8 milliárd euró előteremtése érdekében különböző forgatókönyvek készültek arra, hogy a ciprusi bankokban elhelyezett betétekre egyszeri adót vessenek ki, ami lényegében a magánmegtakarítások egy részének állami kisajátítását jelentené.

Eközben a Die Welt című német napilap hírportálján olyan értesülés jelent meg, hogy az eddigi számítások alapja nem is helytálló, és valójában 2 milliárd euróval több pénzt kell előteremteni Ciprus számára. Az állítólagos különbség az időközben ismertté vált rosszabb gazdasági mutatókra vezethető vissza a lap szerint. Szerepet játszhat az is, hogy a nehézségek miatt Cipruson immár egy hete zárva tartanak a bankok, tehát lényegében nem működik a pénzügyi szolgáltató szektor, leszámítva a készpénz-automaták által nyújtott, felettébb korlátozott készpénzfelvételi, illetve átutalási lehetőségeket.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29eec15c/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3240Emeg0Etobb0Epenz0Ekell0Eciprusnak0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.