Egyre több dörzsölt adócsalót csípnek el

A mélységi ellenőrzést végző egységek a közúti ellenőrzéseknél a NAV adatbázisainak közvetlen elérésével a szállítmányok feladóinak, címzettjeinek adózási hátterét is ellenőrizni tudják. Így például megnézik, hogy a cégeknek van-e adótartozásuk, illetve bejelentett telephelyük. A közelgő húsvéti ünnepekre tekintettel az adóhatóság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerszállítmányokra, így a húsra, tojásra, zöldségre, gyümölcsre.

Az ellenőrzött szállítmányok adatait összevetik az adóbevallások és egyéb nyilvántartásaik adataival. Megesett nem egyszer, hogy több esetben a szállítási okmányon szereplő címzett nem létező vállalkozás volt. Előfordult olyan címzett is, aki nem ismerte el az áru tulajdonjogát, és kérte a NAV-ot a szállítmány külföldre való visszairányítására. Az ellenőrzések számlázási láncolatokat is folyamatosan feltárnak, amelyek egy része az áfa meg nem fizetésére jött létre. Előfordult olyan eset is, amikor a határon átlépő szállítmány a rendeltetési helyre érkezésig papíron négyszer cserélt gazdát.

A járőrök költségvetési csalás miatt 7 kamionnyi hamis ruházati terméket (cipőt, textilárut) foglaltak le több mint 80 millió forint értékben. Adótartozással rendelkező gazdálkodótól négymillió forint értékben két kamion napraforgót foglaltak le a NAV munkatársai.

A szabálytalanul szállított élelmiszert – az egyik esetben 3 tonna almát – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) indokolt esetben lefoglalja és megsemmisíti.

A fuvarozással összefüggő jogsértéseknél 15 szabálytalanság miatt kiszabott bírság elérte az ötmillió forintot. Tizenöt esetben feljelentést tettek a túlsúlyos járművek közlekedése miatt. Az ellenőrzések után több cégről is kapott adatokat a NAV, így további vizsgálatok várhatók.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29eb1dc8/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3240Eegyre0Etobb0Edorzsolt0Eadocsalot0Ecsipnek0Eel0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.