Ferenc pápa: “Nem szabad hozzászoknunk a rosszhoz!”

A pénz- és hatalomvágyat ostorozta a pápa a virágvasárnapi szentmisén Rómában.

“Örömteljes hangulat fogadta Jézust Jeruzsálemben. Reményt keltett az egyszerű, alázatos, szegény, a világ szemében elfelejtett emberekben” – mondta homíliájában Ferenc pápa, aki az “örömöt, a keresztet és a fiatalokat” nevezte meg virágvasárnapi üzenete három jelképének.
    
“Ne legyetek soha szomorúak: egy keresztény soha nem lehet az! Ne hagyjátok, hogy az elkeseredés kerítsen hatalmába! Kérlek, ne engedjétek elrabolni azt a reményt, amelyet Jézus ad!”- hangsúlyozta a pápává választása utáni első miséjén mondott szavait megismételve.
    
Hozzátette: “annyi rossz sebzi az emberiséget: háborúk, erőszak, a leggyengébbeket sújtó gazdasági konfliktusok, pénz- és hatalomvágy, korrupció, megosztottság, az emberi élet és a teremtés elleni bűncselekmények. Nem szabad hozzászoknunk a rosszhoz!”
    
Ferenc pápa szokása szerint nem tartotta magát előre megírt beszédéhez, és többször rögtönzött. A megválasztása óta már többször idézett nagyanyja mondását hangoztatta: “a szemfedőnek nincsen zsebe, a pénzt nem vihetjük magunkkal halálunk után”.
    
“Jézusnak sem a földi hatalom számít: nincsen vagyona, nincsen udvara, Pilátus előtt mégis Jézus a király, aki magára veszi a világ szennyét, bűneit, és saját vérével lemossa a mi bűneinket is!” – fogalmazott a pápa.
     
Külön szólt a fiatalokhoz, akiket a júliusi Rio de Janeiró-i katolikus ifjúsági Világtalálkozóra invitált, hangsúlyozva, hogy “a szív 70-80 évesen is fiatal lehet”.
    
A virágvasárnapot jelképező pálma- és olajfaágak megszentelésével kezdődött a Ferenc pápa által pontifikált szentmise a Szent Péter téren. A szentmisével megkezdődött a húsvéti szenthét.
    
A napsütötte Szent Péter teret több mint 200 ezer olajfaág, pálmaág és más mediterrán növény díszítette, közöttük két évszázados olajfa. A pálmák Liguriából, az olajágak és fák a délolasz Pugliából érkeztek. A teret befedő színes virág- és növénytakaró a bibliai Getsemáne-kertet és a világ öt kontinensét idézte.
    
A Szent Péter tér közepén álló obeliszktől indult a körmenet, amelyben bíborosok és hívők vitték a megszentelt fonott pálmaágakat a bazilika előtt felállított szabadtéri oltárhoz. A körmenet élén Ferenc pápa haladt.
    
A teret megtöltő, az olasz sajtó által 200 ezresre becsült tömeg olajfaágakat lobogtatott, Jézus Jeruzsálembe való bevonulását idézve. A virágvasárnappal egybeesett a római egyházmegyében ünnepelt XXVIII. Ifjúsági Világnap, ezért több ezer olasz fiatal volt a Szent Péter téren. Ferenc pápa délben Úrangyala-imádságot (Angelus) mondott.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/ferenc_papa_nem_szabad_hozzaszoknunk_a_rosszhoz