Jobbik: Fel kell lépni a közműcégek önkénye ellen

A nemzeti párt számításai szerint ha minden visszaélést és privatizációs anomáliát megszüntetnének, akár 30 százalékkal is csökkenthetők lennének a rezsidíjak.

illusztrációMivel a Jobbiknak ellenzéki erőként erősen korlátozott lehetőségei vannak a közműcégek egyre nyilvánvalóbb visszaélései ellen, ezért a nemzeti ellenzék pártja a fogyasztóvédelmen keresztül kívánja megvédeni a méltatlan helyzetbe került károsultakat.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján erre hívta fel a Fidesz-kormány figyelmét. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a nemzeti párt számításai szerint ha minden visszaélést és kétes privatizációs anomáliát megszüntetnének, akkor akár 30 százalékkal is csökkenthetők lennének a rezsidíjak. Azonban a közműcégek farvizén fokozatosan teret nyertek a végrehajtó, behajtó cégek is, így viszont a kormányzat által sikerpropagandaként elkönyvelt 10 százalékos csökkentés hatása is csorbul.

A Jobbik fogyasztói panaszokra alapozva többször szembesült vele, hogy a közműcégek az úgynevezett gyenge fizetőképességű csoportok (önhibájukon kívül nehéz anyagi helyzetbe került, legtöbb esetben munkanélkülivé vált személyek) vegzálása révén kívánják visszaszerezni azt az extraprofitot, amit a kötelező rezsicsökkentés, illetve egyéb közterhek, például közműadó révén elbuknak. Ennek érdekében képesek akár magánnyomozót is felfogadni, valamint több éves fogyasztás díját, egységes, 540 ezer forintos kötbért kiszabni ezekre a fogyasztókra, akik zömmel tisztességes, fizetni szándékozó emberek. A kifizethetetlen díjak miatt viszont a cégek vagy kikapcsolják náluk a szolgáltatást, vagy egy méltatlan alkudozásba kényszerítik őket.

Ennek a Jobbik véget vetne, ezért egy átfogó razziát javasol a közműcégeknél, melynek hármas célja lenne. Először meg kell vizsgálni, hogy a közműcégek által elvégzett szakértői vizsgálatokat vajon valóban független szakértők végzik-e el, vagy az adott közműcég olyan saját „szakértője”, akinek érdeke a külön díj kiszabása. Másodsorban annak kell utánajárni, a cégek prémiumokkal díjazzák-e ezen külön fizetési kötelezettség kiszabását. Harmadsorban pedig azt kell alaposan megnézni, hogy árképzésük során valóban a közműcégeket terheli a kivetett különadó, vezetékadó stb., vagy azt áraikba beépítve továbbhárítják a fogyasztókra?

A Jobbik ezen fogyasztóvédelmi vizsgálatok eredményének ismeretében javasolni fogja a tisztességtelenül eljáró közműcégek szankcionálását, valamint az egyes cégek privatizációs szerződéseinek felülvizsgálatát. Az elszámoltatás keretében pedig elkerülhetetlen lesz azoknak a felelősségre vonása, akik az adott privatizációs szerződést aláírták. Hosszútávon pedig a nemzeti erő egy szigorú állami ellenőrzési rendszer felállítását, illetve többségi állami tulajdonba vételt tart szükségesnek és eredményesnek.

DZ – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/jobbik_fel_kell_lepni_a_kozmucegek_onkenye_ellen