Korlátozzák a tőkemozgást Cipruson

Intézkedéseket fogadott el a ciprusi parlament péntek késő este az euróövezeti mentőcsomag életbe léptetése érdekében. A parlament nagy többséggel hagyta jóvá a tőkemozgások korlátozását, valamint egy szolidaritási alap létrehozását a bankok visszatőkésítésére.

A testület folytatja tanácskozását, és még az éjszaka folyamán várhatóan újabb intézkedéseket fogadnak el. A program legfontosabb részét, amely a bankbetétek megadóztatásra vonatkozik, szombaton vitatják meg.

A Cipruson kialakult helyzet miatt elmarad a jövő hét elejére tervezett tokiói EU-Japán csúcstalálkozó – tudatta közös közleményében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke péntek este. Kiszivárgott, egyelőre hivatalos forrásból meg nem erősített hírek szerint vasárnap “magas szintű” találkozó lesz Brüsszelben a ciprusi helyzet megoldása érdekében, ezért marad Barroso és Van Rompuy a belga fővárosban.

A ciprusi bankpánik

A ciprusi bankpánik március 16-án kezdődött, miután bejelentették, hogy az ország 10 milliárd euró segítséget kap az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Az országnak 17 milliárd euróra van szüksége ahhoz, hogy feltőkésítéssel elkerülje a görög válságban kivérzett bankrendszere összeomlását, és a 10 milliárd fölötti részt magának kellett előteremtenie. Ezért a 10 százalékos társasági adó megemelése és a bankbetétek megadóztatása mellett döntöttek.

A bankbetéteket az eredeti tervek szerint 100 ezer euróig 6,75, afölött 9,9 százalékos egyszeri adóval sújtották volna. A hétfői ünnepnappal együtt háromnapos hétvége alatt a bankokból nem tudtak pénzt kivenni az emberek, de az ATM-eket nullára ürítették. A betétek megadóztatása bankpánikhoz, a meg nem adóztatása pedig bankválsághoz vagy államcsődhöz vezethetett volna. Megérezték volna a külföldiek is, így azok a magyarok is, akik 280 milliárd forintnyi pénzt tartanak az országban.

Az európai tagállamok a németek vezetésével beleegyeztek volna, hogy enyhítsenek a betétadón, a lényeg az volt, hogy Ciprus valahogyan állítsa elő a rá eső részt. Először a háromnapos hétvége utáni keddre halasztották a parlamenti szavazást, majd miután a képviselők elutasították a tervet, az Európai Központi Bank csütörtökön nyomást gyakorolt az országra: ha a jövő hétfőig nem születik megállapodás, megvonják a rendkívüli támogatást a bankoktól, betetőzve a válságot. A bankok megrohanásának elkerülése érdekében a jövő hét keddig kitolták a bankzárlatot.

Ciprus a rá eső rész összekalapozása érdekében Oroszországtól kért segítséget. Az országban jelentős orosz tőke, a bankokban pedig jelentős mennyiségű orosz pénz van jelen – így közvetlenül érdekeltek a válság megoldásában. Az oroszoktól egy korábbi hitel meghosszabbítását kérte a ciprusi kormány, de megoldást Moszkvában sem találtak.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29e2a1c5/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3220Eszolidaritasi0Ealapot0Ehoznak0Eletre0Ecipruson0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.