Esti döntésre vár Ciprus

A ciprusi jobbközép kormányzó Demokratikus Tömörülés vezetője még pénteken délután nyilatkozott úgy, hogy órákon belül megállapodás születhet egy olyan mentőcsomagról, amely megfelel az euróövezeti pénzügyminiszterek által előírt feltételeknek. Ez azt jelentené, hogy a 100 ezer euró feletti bankbetéteket is megadóztatnák valamilyen formában.

Averof Neofitu, a párt elnökhelyettese pénteken újságíróknak úgy fogalmazott: “Óvatosan bizakodunk, hogy a következő néhány órában megállapodásra juthatunk, hogy a parlament el tudja fogadni azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek megfelelnek az euróövezeti pénzügyminiszterek legutóbbi találkozóján megállapított megközelítésnek, keretnek és céloknak.”

A forint is megérezte

A ciprusi hírek alaposan felforgatták a piacokat az elmúlt napokban. A bizonytalanság miatt megnőtt az esélye, hogy egy eurózóna-tagállam összeomoljon, ami kiújíthatta volna az EU adósságválságát. Az euró februárban még körülbelül 1,32 dollárt ért, a ciprusi hírek azonban gyengítették, és 1,29 alá vitték az árfolyamot.

A bizonytalanság a kockázatosabb piacokon is éreztette a hatását, így az egyébként is megsebzett forint-euró árfolyamot messze 300 forint fölé küldte. A hazai kockázatok (a kormány harca a külfölddel az Alkotmánybíróság és a jegybank függetlensége miatt, valamint az újabb devizahiteles-mentés) mellett a ciprusi bizonytalanság miatt 308 forint fölött is jegyezték az eurót.

Üres ATM-ek az ünnepen

A ciprusi bankpánik március 16-án kezdődött, miután bejelentették, hogy az ország 10 milliárd euró segítséget kap az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Az országnak 17 milliárd euróra van szüksége ahhoz, hogy feltőkésítéssel elkerülje a görög válságban kivérzett bankrendszere összeomlását, és a 10 milliárd fölötti részt magának kellett előteremtenie. Ezért a 10 százalékos társasági adó megemelése és a bankbetétek megadóztatása mellett döntöttek.

A bankbetéteket az eredeti tervek szerint 100 ezer euróig 6,75, afölött 9,9 százalékos egyszeri adóval sújtották volna. A hétfői ünnepnappal együtt háromnapos hétvége alatt a bankokból nem tudtak pénzt kivenni az emberek, de az ATM-eket nullára ürítették. A betétek megadóztatása bankpánikhoz, a meg nem adóztatása pedig bankválsághoz vagy államcsődhöz vezethetett volna. Megérezték volna a külföldiek is, így azok a magyarok is, akik 280 milliárd forintnyi pénzt tartanak az országban.

Az európai tagállamok a németek vezetésével beleegyeztek volna, hogy enyhítsenek a betétadón, a lényeg az volt, hogy Ciprus valahogyan állítsa elő a rá eső részt. Először a háromnapos hétvége utáni keddre halasztották a parlamenti szavazást, majd miután a képviselők elutasították a tervet, az Európai Központi Bank csütörtökön nyomást gyakorolt az országra: ha a jövő hétfőig nem születik megállapodás, megvonják a rendkívüli támogatást a bankoktól, betetőzve a válságot. A bankok megrohanásának elkerülése érdekében a jövő hét keddig kitolták a bankzárlatot.

Ciprus a rá eső rész összekalapozása érdekében Oroszországtól kért segítséget. Az országban jelentős orosz tőke, a bankokban pedig jelentős mennyiségű orosz pénz van jelen – így közvetlenül érdekeltek a válság megoldásában. Az oroszoktól egy korábbi hitel meghosszabbítását kérte a ciprusi kormány, de megoldást Moszkvában sem találtak.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29e106de/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3220Eciprus0Ebankvalsaga0Ebetetek0Emegadoztatasa0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.