Véget érhet pénzosztás a látványsportoknál

Kétszázhetven gyerek jégkorongozik Székesfehérváron, az ifjabb Ocskay Gáborról elnevezett jégcsarnok pályáin. A korosztályos hokiválogatottak mintegy fele érkezett eddig innen, a magyar jégkorong első utánpótlás-akadémiájáról.

“Elképzelhetetlen, hogy ez működjön a támogatás nélkül” – mondta idősebb Ocskay Gábor szakosztály-igazgató, aki szerint az elmúlt két évben a társasági adóból átengedett támogatásokból tudták fenntartani az akadémiát. Összesen 250 millió forintot fizettek a cégek, ennyi pénzt a fehérvári utánpótlás-egyesület nem tud összegyűjteni más forrásból.

Pedig könnyen lehet, hogy a fehérvári hokisuli és sok más sportutánpótlási egyesület ellehetetlenül egy márciusi adócsomag miatt. A még Matolcsy György által benyújtott törvényjavaslat ugyanis szigorítaná a társasági adókedvezményt (tao-kedvezmény), és az új feltételekkel sok cégnek már nem fogja megérni, hogy támogassa az úgynevezett  látványcsapatsportokat (labdarúgás, kézilabda, vízilabda, jégkorong, kosárlabda). A javaslatot már parlamenti vitára bocsátották, ha elfogadják, akkor két-három héten belül törvényerőre emelkedhet.

2011-től ha egy cég pénz adott egy klubnak, akkor a támogatással csökkenthette a társasági adóalapját, sőt még plusz megtakarítást is zsebre tehetett. 100 forint támogatásért 110 forinttal kevesebb adót kellett befizetnie, míg a nagy nyereségű cégek 19 százalékkal adóznak, náluk 119 forint az adócsökkenés. (A cégek azonban csak a társasági adójuk 70 százalékát fordíthatják sporttámogatásra.) A parlament előtt fekvő módosító szerint viszont a sporttámogatás 75 százalékát az adott sportszövetségnek kellene átutalni, vagyis a cégek előnye már csak 2,5, illetve 4,75 forint lenne 100 forintonként, azaz lényegében az állam lefölözi a cégek adókedvezményét.

Idősebb Ocskay Gábor bízik benne, hogy megmarad a forrás. Azt mondta, ők is tartanak a rosszabb feltételektől, de van egy támogatói körük, amely reményeik szerint fenntartja a támogatást.

A cégek rosszabbul járnának a jelenlegi rendszerhez képest, az egyre szigorodó adminisztráció mellett már félő, hogy a legtöbb cég inkább a kockázatmentes, hagyományos adózást választja a jövőben – mondta Radnai Károly, az OrienTax adótanácsadó-cég ügyvezetője.

Megéri inkább filmeket támogatni

A támogatási rendszer változása csak a 2013-14-es támogatási időszakra vonatkozna, de problémát azért okozhat, mert vannak klubok, amelyek a támogatásra építették fel az utánpótlási rendszerüket (a tao-támogatás többek között utánpótlás-nevelésre, a csapatok működési jellegű ráfordításaira és infrastruktúra-fejlesztésre használható fel). Novák Ferenc, a Groupama Honvéd vízilabda-szakosztályának vezetője azt mondta, a támogatással tudták megoldani, hogy legyen  a gyerekeknek felszerelésük, amit addig a szülőknek kellett kifizetni.

88 millió forintot kaptak tao-kedvezményes támogatásként, ennek a jelentős része még megvan, de a klub megérezné, ha elapadna a forrásuk. A pénzt Novák Ferenc elmondása szerint eddig működésre, utánpótlásedzők bérére, oktatásra, edzőtáborokra fordították, új embereket is vettek fel. Az utánpótlásedzők bérének 90 százalékát lehetett fedezni a támogatásból. Most arra készülnek, hogy felújítsák a Dózsa György úti uszodát. Bár a pénzforrás elapadásának veszélye fennáll, Novák nem aggódik, mert a szövetség elnökségi tagjaként biztos benne, hogy a szövetség sem fogja elnyelni a nála landoló pénzeket.

Deák László, a PwC adóosztályának igazgatója szerint cége válogathatja, hogy a kedvezőtlenebb feltételek mellett is kitartanak-e a sport ilyen formájú támogatása mellett. Egy sportbarát vezető valószínűleg hajlandó lesz a 2,5 vagy 4,75 százalékos adóelőnyért is támogatni egy sportszervezetet, de pusztán racionális alapon ez már nem fogja annyira megérni. A film- és a színháztámogatás adóelőnyét nem érinti a mostani módosítás, amennyiben az változatlan marad, a cégeknek sokkal jobban megéri majd ezeket támogatni, mint a sportot.

A sportbarátokban bízik Kynsburg Zoltán, a Fehérvár KC ügyvezetője is, aki azt mondta, “hallottunk a törvénytervezetről, de az a tapasztalat, hogy a legtöbb cég eddig sem a tao-kedvezmény miatt szállt be a sportba, hanem a segíteni akarás vezérelte”. Idősebb Ocskay Gábor szerint sem lenne tragédia a szigorítás. A sportnak megvan az az előnye, hogy a támogatás marketingje sokkal jobb a filmes vagy a színházi szakmához képest. A 2,5 százalékos előny pedig még mindig több, mint a semmi, és úgy vélte, az adminisztrációs teher sem jelentős.

A módosítás után elérhető adóelőnyt tovább csökkenthetik egyéb költségek – állítja viszont Deák László. A támogatás és az adókedvezmény érvényesítése között hónapok telhetnek el, vagyis a cég előre megfinanszírozza a támogatást, minimum két helyre kell utalni (tranzakciós illeték terhe mellett), két szerződést kell kötni – ez mind többletköltséggel és további adminisztrációs kötelezettségekkel jár.

A szövetségek nyernek

2011-ben 25,6 milliárd forint ment a látványsportokra a társasági adóból, 2012-re pedig már több mint 40 milliárd várható. Ez hatalmas összeg önmagában is, és az összes társasági adóhoz képest is: 2012-ben 356 milliárd forinttal kalkulált a költségvetés, vagyis az adónem tizedét be sem szedte az állam.

A nagy nyertesek a sportszövetségek lehetnek. Nekik eddig is lehetett pénzt utalni, viszont ettől visszatarthatta a cégeket, hogy a szövetség támogatása után nem lehet csökkenteni az adóalapot, vagyis nem érte meg őket választani. A változtatások után plusz forrásokhoz jutnak a szövetségek, ezeket saját működésükre vagy akár ágazati programokra is fordíthatják.

“Az adókedvezmény létrehozásakor a sport támogatása volt a cél, nem pedig a kluboké” – mondta Gerendy Zoltán, a BDO tanácsadócég ügyvezetője arról, hogy a klubok mellett most a szakágakhoz is irányítanak pénzt. A szövetségek visszaoszthatják a támogatási összegeket a kluboknak, de nem kötelező ezt tenniük. Gerendy Zoltán szerint a szakágak is eladósodtak a válságban, úgyhogy biztosan lesznek szövetségek, amelyek a saját működésükre fordítják a plusz forrásokat. “Két évig a szövetségek látták, mekkora pénzre adnak ki igazolást, kilobbizhatták magunknak, hogy ők is jussanak valamihez” – mondta az adószakértő.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29daea28/l/0Lvallalkozoi0Bnegyed0Bhu0Cvnegyed0C20A130A320A0Ea0Eklubok0Esporttamogatasat0Eveszelyezteti0Ea0Etarsasagi0Eadokedvezmeny0Eszigoritasa0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.