Félmilliárdból gyorsítanák a spórolást

Újabb száz közreműködő alkalmazásával és a feladatot végzők bérének emelésével gyorsítaná a rokkant-felülvizsgálatokat az Emberi Erődforrások Minisztériuma (Emmi). Félmilliárd forintot fordítana erre a tárca, hogy a mostaninál nagyobb ütemben csökkenjenek a rokkantnyugdíj-kiadások – írja a pénteki Népszabadság.

A lassúság miatt a 2012-re tervezett vizsgálatoknak eddig mindössze a töredékével sikerült végezni. A Széll Kálmán-terv azt írta elő, hogy 2013 végéig 190 milliárd forintot kell spórolni a rokkantellátásokon. Bár ennek érdekében már tavaly januárban átírták az ellátások, a korábbi járandóságok szabályait, és elrendelték a mintegy 195 ezer érintett rendkívüli és soros felülvizsgálatát, a kormány által elvárt megtakarítást korántsem sikerült elérni.

Az eddig ellenőrzött betegek túlnyomó többsége megtarthatta teljes vagy csökkentett összegű ellátását, a felülvizsgálatok következtében az ellátásból körülbelül tízezer ember szorult ki. Ezzel 17 milliárd forintot spórolt meg a kormány. Az egészségbiztosító adatai szerint így is túllépték azonban 16 milliárddal azt a 342 milliárd forintos keretet, amit erre az ellátásra szán a kormány – áll a Népszabadságban.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29daecb2/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3220Erokkant0Efelulvizsgalatok0Efelmilliardbol0Egyorsitana0Ea0Esporolast0Ea0Ekormany0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.