Ciprus hétfőig kapott haladékot

Az EKB kormányzótanácsa arról döntött, hogy március 25. után csak akkor biztosítja a likviditást a ciprusi bankoknak, ha létrejön egy olyan, az EU és az IMF által támogatott program, amely biztosítja a bankrendszer fizetőképességét – közölte az eurózóna központi bankja.

A nicosiai parlament kedden elvetette, hogy a 10 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag megadásához feltételéül szabott 5,8 milliárd dolláros plusz önrészt elsősorban a betétek általános megadóztatásával teremtse elő Ciprus. Ezután egyre több találgatás jelent meg, hogy a ciprusi kormány alternatív javaslatot készít elő.

Az úgynevezett B tervben állítólag szerepel a 100 ezer eurót meghaladó betétek megadóztatása, a nyugdíjpénztári eszközök átalakítása államkötvényekké, valamint – csütörtökön megjelent információk szerint – a szigetország második legnagyobb bankja, a Laiki Bank felszámolása. Ezek az intézkedések 4,2 milliárd euró bevételhez juttatnák a ciprusi költségvetést. A kormány ezt az új elképzelést csütörtökön terjeszti a parlament elé.

A Laiki Bank bankjegykiadó automatái a múlt csütörtök óta nem adnak ki pénzt, a gépek előtt óriási sorok kígyóznak. Cipruson a betétállomány 70 milliárd euró, míg az ország hazai összterméke (GDP) 18 milliárd euró. Becslések szerint a teljes betétállomány egyharmada orosz kézben van.

A ciprusi pénzügyi válság nagyban a görög adósságválságra vezethető vissza, miután a ciprusi bankok jelentős mennyiségű görög állampapírt birtokoltak, amelyek egy részét tavaly le kellett írniuk.

Egy csütörtökön ismertetett ciprusi felmérés szerint a lakosság 91 százaléka ellenzi a bankbetétek megadóztatását, 63 százaléka pedig támogatja a kilépést az euróövezetből.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29d2d63f/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3210Eaz0Eekb0Ehetfoig0Eadott0Ehaladekot0Eciprusnak0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.