Bíznak az EU-s pénzekben a vállalkozások

Az Európai Uniós pályázati lehetőségek megítélését illetően pozitív elmozdulás figyelhető meg a hazai kkv-k körében, ami annak köszönhető, hogy egyre több vállalkozás talál olyan pályázati kiírást, amely érdekelheti a céget. Továbbra is a középvállalkozások látnak nagyobb esélyt a pályázati források elnyerésére, az ágazatok közül pedig egyértelműen a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak a pályázati források elnyerését illetően – derül ki a kkv-vezetők körében végzett KH kkv bizalmi index kutatás adataiból.
 
A bizalmi indexet meghatározó 10 tényező közül az EU részindex esetében látható a legjelentősebb növekedés, ez a részindex 52 ponton áll. Emellett a legutóbbi felmérés során növekedett az egy vállalkozásra eső benyújtott pályázatok aránya is. A megkérdezett kkv-k átlagosan 3,5 pályázatot nyújtottak be cégenként.

Az ágazati szektorok között azonban jelentős eltérések vannak az uniós pályázati rendszerben való részvétel szempontjából. Továbbra is az agrárcégek tartják a legreálisabbnak, hogy uniós támogatáshoz jussanak (62%), de jelentős hangulatjavulás figyelhető meg a szolgáltató cégeknél is. Ez utóbbiak esetében mintegy 11 százalékponttal 49%-ra nőtt azon cégek aránya, amelyek reálisnak tartják, hogy uniós támogatáshoz jussanak. A kereskedelmi cégek megítélése eközben jelentősen romlott, jelenleg 38%-uk tartja reálisnak EU-támogatás elnyerését.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29c5e14b/l/0Lvallalkozoi0Bnegyed0Bhu0Cvnegyed0C20A130A320A0Ebiznak0Eaz0Eeus0Epenzekben0Ea0Evallalkozasok0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.