Százezren mondták fel a lakásbiztosításukat

Tavaly mintegy 42 ezerrel csökkent hazánkban a biztosított lakóingatlanok száma, az azt megelőző évben pedig 66 ezerrel. Lakásonként átlagosan két-három lakóval számolva tehát csak tavaly egy Székesfehérvár méretű város teljes lakosságával megegyező mértékben, több mint 100 ezer emberrel nőtt azok száma, akik biztosítással nem rendelkező ingatlanban élnek, így semmilyen anyagi védelemre nem jogosultak lakásuk károsodása vagy esetleges megsemmisülése esetén.

A lakosság egy része a lakásbiztosítások között is az olcsó termékeket keresi, és valószínűleg 2013-ban is tovább növekszik azok tábora, akik anyagi okokból egyáltalán nem költenek házuk vagy lakásuk védelmére. “Ez a tendencia különösen azokban az ár- és belvízveszélyes területeknek számító, illetve meteorológiai szempontból is veszélyeztetett országrészekben – így Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében – aggasztó, amelyekben a lakosság átlagosan mintegy 40 százaléka már most sem rendelkezik lakásbiztosítással” – hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, a direktbiztosítási szolgáltatásokat kínáló AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.

“Ők egy kisebb csőtörés vagy beázás helyreállítását talán még meg tudják oldani zsebből, azonban egy esetleges árvíz, robbanás vagy tűzvész következményeként keletkező több százezer forintos kár vagy otthonuk – és azzal együtt minden bútoruk, értéktárgyuk – megsemmisülése esetén semmilyen kártérítésre nem jogosultak” – mondja az AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.

“Azok számára, akik egyáltalán nem rendelkeznek lakásbiztosítással, vagy anyagi okok miatt otthonuk biztosításának felmondására kényszerülnek, a fejlett piacokon már elterjedt önrészes lakásbiztosítás jelenthet megoldást, hiszen ez jóval kisebb díjért megtéríti a több százezres vagy sokmilliós károkat is” – teszi hozzá Marosvölgyi Péter. (Az önrészes lakásbiztosítás lényege, hogy az ügyfelek a cascóhoz hasonlóan magukra vállalják a kisebb (és jóval gyakoribb) károk – így például a beázás költségének vagy az ablaküveg kitörésének – megfizetését, a nagyobb káreseményeknél viszont a biztosító térít.)

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29c913f0/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A320A0Eszazezren0Emondtak0Ea0Elakasbiztositasukat0Ea0Evalsag0Emiatt0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.