A magyarok ennyit érdemelnek?

A nemzeti ünnephez kötődik az újabb magyartámadás. Miközben egy rabbit ért állítólagos inzultust óriási felzúdulást követ, sok magyar úgy érzi, senki nem védi meg őket.

védekező kezekA nemzeti ünnephez kötődik az újabb magyartámadás – ezúton anyaországiakat támadtak meg. Miközben egy rabbit ért állítólagos inzultust óriási felzúdulást követ, sok magyar úgy érzi, senki nem védi meg őket.

Letépték a csonka-magyarországi iskolások kokárdáit – erről korábban az alfahir.hu is beszámolt a kuruc.info információira hivatkozva. Az idei március 15-ei ünnep a hóhelyzet miatt sajnos egyébként sem volt rendhagyó, az időjárás megakadályozta, hogy honfitársaink méltó módon ünnepeljenek. Legalábbis sokan nem tudtak eredeti tervük szerint, az utcára menve emlékezni.

Ez volt a szándékuk azoknak a magyar iskolásoknak is kísérőiknek is, akik Ungváron a Határtalanul pályázatos kiránduláson vettek részt. Ez azonban csak részben sikerülhetett nekik, ugyanis miközben a belvárossal ismerkedtek, az Ung hídján fiatalok egy csoportja körbefogta a kirándulókat, és letépkedték a gyerekekről és kísérőikről a kokárdákat. A támadás majdnem tömegverekedésbe fulladt, ám a magyar pedagógusok és a felnőtt kísérők lélekjelenlétének köszönhetően ez elmaradt.

Ennyire futotta

A történtek kapcsán Répás Zsuzsanna, helyettes államtitkár nyilatkozott a távirati iroda megkeresésére. Azt nyilatkozta, hogy nem fordult még ilyen elő Kárpátalján, hogy magyarokat megtámadjanak, évszázadok óta több nemzetiség békésen él együtt hangsúlyozta.

Ki kell, hogy ábrándítsuk a politikust: történt már itt korábban is hasonló eset. 2009-ben a kárpátaljai magyarság központjának számító Beregszászon ukrán fiatalok vertek meg közterületen egy magyar fiút, állítólag azért, mert társaival magyarul beszélgetett. 2008-ban pedig egy nőt vertek meg ugyanilyen okokból. V. Klára nagypaládi lakos elmondta, hogy a nagyszőlősi buszállomáson egyik falubelijével beszélgetett, amikor egy hatvan év körüli férfi agresszív hangnemben kérte számon rajta, hogy tud-e ukránul. A fiatalasszony válaszára, hogy feléjük, lévén színmagyar környék, nemigen beszélnek ukránul, az illető valóságos dührohamot kapott, ekkor támadt rá.

Elképesztő a nyilatkozat további része is. Eszerint „a határon túli valóságnak része sajnos, hogy az ott élő magyarokat nemzetiségük miatt valamilyen sérelem éri, és elkerülhetetlen, hogy ez esetleg azokat is érintse, akik odalátogatnak. Ezek az esetek azonban nem jellemzőek, ezek kivételek, ritka alkalmak” – mintha természetes lenne, hogy csak azért, mert valaki határon túli magyarként él az elszakított országrészeken, vagy magyarként elmegy oda, akkor annak el kellene fogadnia, hogy őt magyarsága miatt bármikor bántalmazhatják. Ráadásul ahelyett, hogy számon kérné a történteket, még szabadkozik, és arra hívja fel a figyelmet, milyen kevés az ilyen esetek száma. Kedves helyettes államtitkár asszony, egy eset is elég, hogy felháborodásának adjon hangot!

A magyarokat nem védik meg?

Érdemes Schweitzer rabbi esetét is felidéznünk. Emlékszünk rá, micsoda felzúdulás követte azt az állítólagos (!) inzultust, amikor is valaki odalépett hozzá és a fülébe súgta, hogy utálja a zsidókat. Ezt semmivel nem tudta alátámasztani, sem térfigyelő kamera nem bizonyítja az esetet, de még egy árva tanúvallomás sem. Schweitzer esetében elég volt egy bemondás, és már szaladt is Áder János, hogy együttérzéséről biztosítsa a nyugalmazott főrabbit.

A határon túli magyarok viszont a jelek szerint egy ilyen gyalázatos támadás után is csak annyit érdemelnek, hogy egy helyettes államtitkár megkeresésre mondjon néhány szót, amiben ráadásul nem is áll ki teljes mellszélességgel nemzettársaink mellett. Mintha nekik kellene viselniük a felelősséget azért, hogy ki mertek látogatni Ungvárra.

Nem számíthatnak sokkal többre a határon túli magyarok a Délvidéken sem, ahol megszaporodtak az ellenük elkövetett támadások az utóbbi időben. Nemrégiben Temerinben egy magyar nőt vert meg egy szerb férfi, Óbecsén fiatalokra támadtak. Előbbi hírről a delhir.rs számolt be. Mint írják, a sajnálatos eset ezúttal fényes nappal történt. A szemtanúk állítása szerint a település központjában található Piac téren egy férfi támadt rá egy magyar nőre és fiára, akiket szerb nyelven többek közt nemzeti alapon sértegetett és bántalmazott. A másik esetről a Vajdaság.ma írt. Óbecse központjában támadtak magyar fiatalokra a szerbek. A portál úgy tudja, hogy a fiúkból és lányokból álló magyar társaság a városközpontban beszélgetett, mikor beléjük kötött egy szerb csoport. Ők azonban nem reagáltak a provokációra, így a kötekedők távoztak. Később azonban néhány társukkal kiegészülve visszatértek és megtámadták őket. A támadás közben folyamatosan magyarságukat emlegetve gyalázták áldozataikat. Az egyik fiú fején felszakadt a bőr és agyrázkódást szenvedett, társának bal szeme környéke dagadt fel.

„A külügynek érdemi lépést kell tennie”

A hétvégén egy ehhez kísértetiesen hasonló eset történt szintén Óbecsén. Egy magyar, 17 éves fiatalra éjjel támadtak rá és verték meg brutálisan. Szemtanúk szerint négyen rugdosták és verték, majd kővel is megdobták. Az összevert fiatal a kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe. A fiút nem megerősített információk szerint szerb nemzetiségiek verték meg, egyelőre azonban nem lehet biztosan tudni, hogy etnikai indíttatásból támadtak-e a gyilkosok. „Amennyiben az történt, amit sejtek, akkor a magyar külügynek végre valami érdemi lépést kell tennie” – fogalmazott Vona Gábor, a Jobbik elnöke Facebook-bejegyzésében.

A Jobbik az „új temerini fiúk” mellett

Nemrégiben Gaudi-Nagy Tamás és Baráth Zsolt jobbikos országgyűlési képviselők tartottak lakossági fórumot Temerinben. A két politikus azt mondta, az úgynevezett „új temerini fiúk” ügyének erős politikai vonatkozása van – cikkezet a szentkoronaradio.com. „Az eset sokkal szigorúbb minősítést kapott, mint azt súlya valójában megkövetelte volna” – mondta Gaudi-Nagy Tamás. Ez kettős mérce, nem tisztességes eljárás – emelte ki a jogvédő politikus.

„Ez tűrhetetlen, hogy egy ilyen ügyben – amikor nagyszámú szerb fiatal vesz üldözőbe, tehergépkocsival le akar gázolni magyar fiatalokat, sörösüvegekkel dobálnak, sörösüvegzáport zúdítanak rájuk, az üldözöttek egyikét különös kegyetlenséggel bántalmaznak – a bántalmazók, az erőszakosan fellépő szerbek közül egyetlen személy van csak eljárás alatt, de ő szabadlábról védekezik, az összes érintett magyar viszont előzetesben van.” A képviselők ígéretet tettek arra, hogy továbbra is figyelemmel kísérik az ügyet, és megismételték: Magyarország kiáll a Délvidéken élő magyarokért.

A temerini lakossági fórumra érkező politikusok úgy gondolják, hogy az unióba igyekvő Szerbiának kötelessége betartani azokat az emberjogi normákat, amelyek egyebek mellett a nemzeti kisebbségek védelmére irányulnak. Gaudi-Nagy Tamás kitért az új temerini fiúkként előzetes letartóztatásban lévő hét fiatal ügyére is. „Több jel mutat arra, hogy ebben az eljárásban a tisztességes eljáráshoz fűződő jog nem érvényesül. Úgy látjuk, hogy egyfajta koncepciós jellegű eljárásról van szó, amelyben példát kívánnak statuálni minden magyar számára, hogy tartózkodjanak a véleménynyilvánítástól, és ne merjék vállalni magyarságukat.”

Kormányzati válaszok

Baráth Zsolt Martonyi János magyar külügyminisztertől kapott levelét is bemutatta. A Jobbik képviselője azt kérdezte a külügyminisztertől, hogy mit tesz a magyar kormány a Délvidéken élő magyarok védelmében. A jobbikos képviselő a levél utolsó gondolatát idézte: „A szerb fél is tudatában van, hogy országuk európai integrációs folyamata során, annak támogatását illetően Magyarország kiemelt figyelemmel követi a délvidéki magyar közösség helyzetének alakulását. Hát nézzük akkor, hogyan alakul a vajdasági magyarság helyzete.”

Sokat elárul az is, ahogy Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes fogalmazott korábban: „a kormány azért nem szólal fel minden nap a délvidéki magyarverések ügyében, mert az devalválná azok értékét”.

KZ

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/a_magyarok_ennyit_erdemelnek