Canakkale hősei örök példa a magyarságnak

A török diplomácia, a magyar kormány és parlament, valamint a honvédség képviselői megkoszorúzták azoknak a török katonáknak a síremlékét, akik az I. világháborúban életüket áldozták a magyar föld védelméért.

A Török Hősök Napja alkalmából ma délben a korábbi évekhez hasonlóan a török diplomácia, a magyar kormány és parlament, valamint a honvédség képviselői megkoszorúzták azoknak a török katonáknak a síremlékét, akik az I. világháborúban – vállvetve harcolva a magyar katonákkal – életüket áldozták a magyar föld védelméért.

A 30 ezer itt harcoló török katonából 18 ezren haltak hősi halált.

A koszorúzáson részt vett H. Kemal Gür nagykövet, Kun Szabó István dandártábornok, Pröhle Gergely államtitkár a Külügyminisztériumból, valamint Hegedűs Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió (IPU) Magyar-Török Baráti Tagozatának elnöke.

Ma, március 18-án Törökország  a gallipoli (canakkale-i) csatában aratott diadalt ünnepli, amikor véres, heroikus küzdelemben vetették vissza, hatalmas véráldozattal a Dardanellákat elfoglalni akaró -elsősorban brit – antant-haderőt. Ezekben a harcokban vált nemzeti hőssé Musztafa Kemál ezredes, aki később Atatürk néven a sikerrel megvívott török függetlenségi háború vezetője, majd az 1923-ban alapított Török Köztársaság atyja és első elnöke lett.

A gallipoli csatában – akárcsak a háború több frontján – a Monarchia K.u.K. hadseregének részeként magyar katonák is részt vettek, a fegyverbarátság jegyében.

H.Á.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/canakkale_hosei_orok_pelda_a_magyarsagnak