Egyre közelebb a 300 forinthoz az euró

 A reggeli 295 alattiról délutánra 298 fölé került az euró/forint árfolyam, miközben a régiós devizák nem mutattak jelentős leértékelődést. A forint leértékelődésében a kockázatkerülés mellett Orbán Viktor és Varga Mihály szavai is szerepet játszottak. A befektetők Matolcsy György utolsó miniszteri intézkedésének sem örültek.

Matolcsy – mielőtt elfoglalta a Magyar Nemzeti Bank elnöki pozícióját – még nemzetgazdasági miniszterként átírta a jegybank alapító okiratát, amivel tovább szélesítette az elnök jogait. Ez aggodalommal töltötte el a befektetőket, hiszen sok jót nem sejtetnek a változások. A forint esésében szerepe van annak is, hogy a Matolcsyt váltó Varga Mihály azt mondta, a devizahitelesek megsegítésén dolgoznak. Délután Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben megerősítette, hogy a kormány folytatja a devizahitelek megmentését, és megvizsgálják a lehetőségeket, miként segíthetnek azoknak, akiket eddig nem mentettek meg.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a bankokkal közösen dolgoznak a programon, ugyanakkor ez csak mérsékelten nyugtatta meg a befektetőket. A piaci szereplők a végtörlesztéshez hasonló programtól tartanak, ami óriási leértékelődési hullámot indított el a forint árfolyamában 2011 végén. A spekulációt fűtheti, ha befektetői körökben az a nézet alakul ki, hogy a kormány megpróbál megszabadulni a devizaadósságtól, hogy a forint leértékelődésén keresztül segíthesse a gazdasági növekedés beindítását.

Pénteken még nem okozott eladási hullámot, hogy Orbán Viktor Matolcsy Györgyöt jelölte az MNB élére, hiszen ez volt az alapforgatókönyv a piaci szereplők szerint is. Akkori beszédében Matolcsy megfontolt, óvatos monetáris politikát vetített előre, ez azonban nem teljesen konzisztens az MNB alapító okiratának átírásával. A forint úgy áll elég gyenge szinten az euróval szemben, hogy a nemzetközi tőzsdeindexek – noha hétfőn korrigáltak -, történelmi csúcsaik környékén mozognak. Mindez jelzi, hogy egy nagyobb kockázatkerülési hullám esetén a forint könnyen gyengülne. Ha a külpiaci hangulat nem javul érdemben a következő napokban, és a magyar fiskális és monetáris politika vezetői nem nyugtatják meg a befektetőket, akkor átlépheti a 300-as szintet az euró/forint kurzus.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/2930beb0/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A30A40E30A0A0Eforint0Ekozelebe0Ekerult0Eaz0Eeuro0Earfolyama0Bhtml/story01.htm