Tárgyalóasztalhoz ül az MKP és a Most-Híd

Járási szintű tárgyalásokat kezdeményez a Magyar Közösség Pártja (MKP) a közelgő megyei választásokon való eseti együttműködésről a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párttal.

Járási szintű tárgyalásokat kezdeményez a Magyar Közösség Pártja (MKP) a közelgő megyei választásokon való eseti együttműködésről a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párttal – közölte Berényi József, az MKP elnöke a szlovák közszolgálati rádió magyar adásának Délidő című műsorában szombaton.

Az MKP elnökének a Pátria rádióban elhangzott tájékoztatása szerint a régiók túlnyomó részében már döntés született arról, hogy kezdeményezik: járási szinten kezdődjenek tárgyalások az idén novemberben esedékes megyei választásokon való együttműködés lehetőségeiről, elsősorban a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párttal, de a többi párttal is. Az egyeztetéseket a párt elnöksége is szorgalmazza – derült ki az MKP péntek esti elnökségi ülésén.

A párt elnöke szerint azért járási szinten indítványozzák a tárgyalásokat, mert a megyei képviselők megválasztása járási szinten történik. Mivel regionális szinten nagy különbségek mutatkoznak abban, hogy az MKP és tárgyalópartnerei milyen erőt tudnak felmutatni, nehéz előre látni, hogy milyen eredmények várhatóak az egyeztetéseken – emelte ki.

A politikus elmondta: a párt elnöksége arról is döntött, hogy járási szervezeteinek azokon a területeken fogja javasolni a megegyezést, ahol a magyarság aránya 50 százalék alatti. Ez a gyakorlatban a dunaszerdahelyi és a komáromi járást, illetve a párkányi választókörzetet leszámítva minden régiót érintene. “A szándék az, hogy főleg azokon a területeken szülessen egyezség, ahol a magyarság képviselete veszélyeztetett” – hangsúlyozta. A döntés – szögezte le – a regionális szervezetek kezében van.

Az MKP politikusa szerint leginkább az jöhet szóba, hogy az egyes járásokban az MKP és a Most-Híd megegyezne az arányokban és egyik párt sem állítana teljes listát. Előrebocsátotta: egyelőre kérdéses a tárgyalások sikere, a legnagyobb problémát az okozhatja, hogy a két félnek más elképzelése lesz a jelöltek arányáról.

Berényi József a Pátria rádióban a 2014 tavaszán esedékes államfőválasztással kapcsolatos terveikről is beszélt. Az elmondottakból kiderült, hogy a felvidéki magyar párt várhatóan saját államfőjelöltet állít majd. Ennek okait Berényi azzal magyarázta, hogy eddig nem akadt olyan államfőjelölt Szlovákiában, aki valóban vállalta volna a Szlovákiában élő magyar közösség érdekeinek képviseletét és tett volna annak megmaradásáért. Az ország történetében csak olyan esetekre volt példa, amelyekben az érintettek önös érdekből figyelembe sem vették a felvidéki magyarság létezését vagy csak ígérgettek – fogalmazott.

“Nem elégszünk meg az olyan jelölttel, aki csak taktikázik, és legfeljebb azt ígéri, hogy majd fű alatt kaphatunk valamit, mert az ilyen dolgok miatt lettünk 20 év alatt 110 ezerrel kevesebben” – szögezte le a politikus. Rámutatott: nem akarnak mindenképpen ragaszkodni a saját jelölthöz, csak abban az esetben, ha nem akad olyan elnökjelölt, aki hajlandó elfogadni a magyarság megmaradásának feltételeit rögzítő nemzeti minimumban foglaltakat. Hozzátette: “Ez esetben magyar jelöltre lesz szükség, egy olyan jelöltre, aki elmondja a szlovák közösségnek, hogy az itt élő magyarok igenis magyarként akarnak megmaradni és érvényesülni ebben az országban.”

MTI – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/targyaloasztalhoz_ul_az_mkp_es_a_most_hid-20130112