Ezermilliárd forint tűnik el a gazdaságból

 A hazai pénzügyi rendszer sokkellenálló képessége kielégítő, nagymértékben javult az áprilist megelőző időszakhoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn megjelent pénzügyi stabilitási jelentéséből.

A terjedelmes elemzés szerint a bankrendszer csak  nagyon korlátozottan tölti be a pénzközvetítési feladatát. A jegybank szakértői szerint a pénzügyi rendszer külső környezetében és belső működésében számos olyan kockázat van, amelyek a jelenleg kielégítő ellenálló képességet a jövőben gyengíthetik.

Rossz kilátások

A jelentés szerint a bankrendszer a gyenge hitelkínálatával mélyíti a gazdaság visszaesését. Ez főként az alacsony banki jövedelmezőség és a bizonytalan jövőbeli gazdasági kilátások következménye. A szigorú hitelezési feltételek – főként a vállalati piacon – már hosszú ideje hitelszűkét okoznak. A vállalati szektorban a mérséklődő hitelezési aktivitás irányába mutat a visszaeső beruházások és a romló üzleti bizalom miatt szűkülő hitelkereslet is. A növekedési kilátások is romlottak, így a gyengébb gazdaság csökkenő hitelkeresletet és fogyasztást eredményez. A visszaeső vállalati jövedelmezőség miatt romolhat a hitelportfólió és növekedhetnek a kockázatok, mindezek miatt pedig drágulhatnak a hitelek. További negatív tényezőt jelent a bankadó csökkenésének elhalasztása és a megemelt tranzakciós  illeték. A felsorolt tényezők a vállalati hitelezésben további szűkülést okozhat.

A kedvezőtlen folyamatokat a jegybank legutóbbi kamatcsökkentései csak kis részben képesek semlegesíteni. 2012 közepéig 1400 milliárd forinttal csökkent a vállalati hitelállomány, és az MNB prognózisa szerint 2014 végéig további 960 milliárddal zsugorodik az összeg. A jegybanki elemzés szerint 2015-ig nem várható érdemi hitelállomány-növekedés a vállalati szegmensben. A vállalati hitelezés tartós gyengesége pedig a termelés leépüléséhez vezethet, emiatt a közép- és hosszú távú gazdasági növekedés szempontjából káros folyamat – figyelmeztet a jegybank. 

A kamattámogatás segítheti a fordulatot

A vállalati hitelpiaccal szemben a lakossági bankpiacot a keresleti tényezők határozzák meg. A gyenge lakossági hitelkereslet a bizonytalan jövedelemkilátásokkal áll összefüggésben. A háztartási hitelek drágábbak lettek 2012 első felében, de az állami kamattámogatás új feltételei ösztönözhetik a hitelfelvételt. A végtörlesztésekkel egyidejűleg a bankok szigorítottak a feltételeken. A lakáscélú és szabad felhasználású forinthitelek felárai júniusban körülbelül 1,5 százalékponttal haladták meg a végtörlesztéseket megelőző időszak átlagát. A jelentés szerint ez a folyamat összefügg a végtörlesztések miatt fellépő és fennálló állományt érintő egyéb többletkockázatoktól, de a kamatokba beépült kockázati felárak csak lassan ereszkednek vissza a korábbi szintekre. Júniusban a kamatok enyhe mérséklődése volt tapasztalható, és a bankok előre tekintve is a kamatfeláraik mérséklését tervezik.

A hitelezési kondíciókban beállt fordulatot támogathatja az állami kamattámogatás módosított feltételrendszere is. A korábbi kamatplafon és a piaci  árszint közötti különbség megszüntetésével a támogatott konstrukciókat körülbelül 9 százalékos átlagos kamatszint mellett vehetik igénybe az ügyfelek a támogatás ötéves ideje alatt. A fizetendő forintkamat így nagyjából a 2010-es szintekhez közelít, és ez várhatóan a bruttó hitelfolyósítások növekedését eredményezi.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/253ca137/l/0Lvallalkozoi0Bnegyed0Bhu0Cvnegyed0C20A12110A50Emnb0Ea0Ebankrendszer0Ea0Ehitelezes0Emiatt0Emelyiti0Ea0Erecessziot0Bhtml/story01.htm