A Fidesz súlyos adóemelésekkel foltozná a saját maga által ütött lyukat

A kormánypártok a jövedéki adó további emelésével szeretnék kompenzálni az egészségügy államosítása miatt kiesett forrásokat. A Jobbik szakpolitikusa szerint ez bizonytalan bevételekhez vezet.

Az egészségügyi bizottság kormánypárti tagjai a jövedéki adó emeléséből fedeznék az egészségügyi kiadásokat. Az ellenzék szerint ez nem vezet máshoz, mint a feketegazdaság erősödéséhez, a bizottság jobbikos alelnöke szerint túlságosan bizonytalan a várt bevételmennyiség nagysága.

Gyenes Géza az Echo TV Napi aktuális c. műsorában elmondta, a jövedéki adó emelése miatt erősödhet a feketegazdaság, de nyilvánvaló, hogy az egészségügybe források kellenek, már csak a bérfejlesztés miatt is. Kifejtette, az államosítás előtt 30-50 milliárddal támogatták az önkormányzatok az egészségügyet az állam mellett, duális rendszerben.

Jelenleg viszont – folytatta a képviselő, az állam a reformok után gyakorlatilag a TB-támogatáson kívül már nem sokat ad, és forrásokat kell keresni. A finanszírozáshoz az állampolgárok TB-hozzájárulása kevés, ráadásul sokan nem is fizetnek.

Gyenes Géza szerint nem tudható pontosan mennyi lesz az adóbevétel, annak ellenére, hogy 55 milliárdot terveznek. A képviselő szerint viszont nem tudni, mennyivel csökken majd a cigaretta- és alkoholfogyasztás az adóemelés miatt, ami máris csökkenti az adóbevételt. Továbbá rontja a dohány- és alhoholtermékek forgalmát, ami gazdaságilag is hátrányos.

A képviselő véleménye szerint ha már fogyasztással kapcsolatos adókból szeretnék fedezni a költségeket, szabjanak ki több, egészségre ártalmas termékekre adót, például a koffein, taurin tartalmú italokra, de hozzá lehetne nyúlni a chipsadóhoz is.

Echo TV – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/a_fidesz_sulyos_adoemelesekkel_foltozna_a_sajat_maga_altal_utott_lyukat-20120920