Sárgabarack

Sárgabarack. A kertemben állandóan több sárgabarack fa található. Sajnos nem hosszú életű fák. Én magról szaporítom nem nagyon vásárolok csemetét. A család minden tagja szereti. Az alábbiakban azt adom közre ahogy az utóbbi időben felhasználom.

Sárgabarack

 

Sárgabarack lekvár

3 kg sárgabarack, 1,5 kg cukor

A barackot átválogatjuk, megmossuk, meghámozzuk és félbe vágva kimagozzuk. A gyümölcs felét a cukorral egy lábosba rétegezzük és egy napon át állni hagyjuk.

A barack másik felét turmixoljuk, pépesítjük, és felforraljuk. Másnap a turmixolt barackot és a cukros barackról leszűrt levet felforraljuk, ezután adjuk hozzá az egészben hagyott gyümölcsöt, és 15 percig óvatosan kevergetve (ne törjük össze túlzottan) főzzük. Azon forrón kifertőtlenített meleg vízzel félig telt tepsibe állított üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk, majd szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

**********************

A következő recept a kedvencem, általában ezzel az eljárással főzöm be a kajszit két okból is. Nem kell lehéjazni a gyümölcsöt, ami hatalmas mennyiségnél nem mindegy, másik, szeretem ha sűrű marad annyira a lekvár, hogy süteménybe is kenhető legyen, és a lekváros kenyeret se “gyorsasági versennyel” együk, mert lecsöpög. Nálam rég bevált recept.

Kajszi lekvár II.

A kajszit héjazás nélkül kimagvaljuk, rossz részeket kivágjuk, majd lemérjük. Minden kilogrammra 50-60 dkg cukrot szórunk, és másnapig állni hagyjuk. Másnap a levét leöntjük, a gyümölcsöt kézzel, alaposan összenyomkodjuk, vagy ledaráljuk. Feltesszük főzni, forrástól számítva jó 20 percig kell forralni, közben folyamatosan kell kevergetni, hogy oda ne égjen. Melegen üvegekbe töltjük, majd a nyitott üvegeket egymás mellé rakva tiszta ruhával letakarjuk. Így hagyjuk kihűlni. Másnapra megbőrösödik a teteje, amire csipet szalicilt szórunk, és akkor lezárhatjuk őket.

Megjegyzésem: Főzési időnek 20 percet írtam, de ez változó lehet a gyümölcs mennyisége, és az, hogy mennyi levet öntöttük le róla.  Ha egyszerre nagy mennyiséget főzöl be, akkor inkább úgy írom, hogy akkor jó, ha a fakanalat a lábos alján elhúzva nem rögtön folyik össze a két oldal. A leöntött lé szörpként fogyasztható, hűtőben pár napig eláll. Amikor túl sok a lé és félek, hogy pár nap alatt nem fogyasztjuk el, akkor felforralom, és üvegekbe töltöm tartósítószer nélkül. Így meghosszabbítom az eltarthatóságát.

 

A felezett-magozott kajszit cukorral rétegezve állni hagyom.

 felezett-magozott kajszit cukorral rétegezve állni hagyom.

 

Levet ereszt, amit másnap leöntök róla.

 

A gyümölcshúst megfőzöm lekvárnak.

 

A levét szörpnek elfogyasztjuk. Ha sok, akkor jól felforralom, és üvegekben elrakom. Főzés közben a habot mindig leszűröm a tetejéről, mert a hab nem tud úgy átforrósodni, ezért könnyebben megromolhat.

RECEPTVILÁG – Receptes oldal – receptek képekkel – G-Portál útján.

A sárgabarack különleges gyümölcs. Vitaminjai és ásványi anyagai miatt egyre több felhasználási módját alkalmazzák a szépség és az egészség ápolása, megóvása érdekében. A gyümölccsel betegségeket előzhetünk meg, erősíthetjük szervezetünket, széppé tehetjük bőrünket, vagy egyszerűen csak élvezhetjük a mézédes gyümölcs zamatát: tehetjük ezt bátran, mert a sárgabarack ráadásul nagyon csekély energiaértékű.

A sárgabarack titka a magas vitamin- és ásványianyag-tartalomban rejlik. Rostos húsában kiemelkedően sok A-, C-, B1-, B2- vitamin található. Emellett kalciumban, káliumban, foszforban és nátriumban is bővelkedik.

Mire jó a sárgabarack?

Napi 2-3 szem sárgabarack fogyasztása már fedezi szervezetünk A vitamin igényét. A természetes A vitamin nélkülözhetetlen a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzéséhez, regenerálódásához, valamint a jó látáshoz. Az A vitamin hiányának legelső tünete a farkasvakság, amikor a szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha a szükséges retinol nincs jelen.

Szárított formában

A sárgabarack még aszalt formában is számottevő A és C vitamint, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat tartalmaz. Nem tartalmaz viszont zsírsavakat, alacsony a nátriumtartalma, és nincs benne koleszterin. Az aszalt sárgabarack hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez, segíti a szívbetegségek kialakulását. Emellett kitűnő csemege, amikor a friss gyümölcs már elérhetetlen.

Sárgabarackmagolaj (Prunus Armeniaca Kernel Oil)

A termés külső csonthéjának felnyitásával szabaddá váló magból préseléssel előállított és finomított zsíros olaj. Valamennyi bőrtípus számára ajánlott, különösen a száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr kezelésében alkalmazzák.

  • A bőr korai öregedési tüneteinek megelőzésére javasolható.
  • Illóolajok vivőszereként könnyű masszázsolaj egymagában, de más alapolajokkal társítva is használható.
  • Ajánljuk olajos/normál arcbőr ápolására; fürdőolajként; masszázsolaj készítéséhez a terhességi csíkok kialakulásának megelőzésére.
  • Immunerősítő és stresszoldó hatása kiemelkedő.
  • Igen gyors idegnyugtató.
  • Lefekvés előtt altatóként is használható. Az állandó idegfeszültségben élőket kiegyensúlyozza.
  • Segíti a vérkeringést, a szív munkáját, továbbá a hideg kéz és láb felmelegítésében. Tisztítja az érfalakat, visszeres panaszokat enyhíti.
  • Kitűnő légzésszabályozó, segíti a pajzsmirigy működését (alul és túlműködés esetén is). Jól felszívódó A-vitamint tartalmaz, így jó látásjavító.
  • Kiegyensúlyozza az emésztést.
  • Külsőleg bőrre, körmökre kenhető.
  • A kivonat telítetlen zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt, a kötőszöveteket.

A felfedezéséhez az vezetett, hogy megfigyeltek egy népcsoportot nevezetesen a Hunzákat, kiknél a barackmag és az ebből nyerhető olaj nemzeti eledel és kincs. A rákos megbetegedést pedig csak hírből ismerik. Némi kutatás és kiderült, mi az az anyag, ami eléri, hogy a rákos sejtek öngyilkosok lesznek, az egészségesekre pedig nincs hatással.

 

World Without Cancer című kötetében az amerikai Edward Griffin leleplezi a titkot a B17 vitaminról, amelyet a gyógyszeripar régóta próbál eltitkolni és amely rákölő hatásáról már éve óta tudni lehet.

Barack

Már bizonyított tény, hogy a B17 vitamin, más nevén laetril hamar megöli a rákos sejteket. A szerző több információt is leleplez a rákgyógyításról köszönhetően a B17 vitaminnak, és felteszi a kérdést “Miért nem használja a hagyományos orvoslás ezt a vitamint?

Griffin szerint a B17 vitamint azért nem használják a hagyományos orvoslásban, mert a gyógyszeriparnak nem érdeke meggyógyítani az embereket. Évente több milliárd dollárt költenek kutatásokra és a rák kezelésére, ugyanakkor több milliárd dollárt azokra a gyógyszerekre, amelyek felveszik a rákkal szembeni versenyt. Ezek fényében a B17 vitamin eltusolása gazdasági lépés a gyógyszergyártók által uralt világunkban.

A B17 vitamin leginkább a kajszi magjában található. Jótékony hatását már ezelőtt 35 évvel bizonyították. A Második Világháborúban, Dr. Max Gerson sikeresen alkalmazta ezt a vitamin páciensein.

A B17 vitamin a kajszi, a mandula, a meggy, körte, szilva és az alma magjában található, de van belőle a lenmagban és szőlőmagban is.

Jelenlegi életvitelünk során rengeteg fehérlisztet, cukrot, olajat és félkész ipari terméket fogyasztunk, míg az organikus, természetes élelmiszerek egyre ritkábbak az étrendünkben. Nagyszüleink még fogyasztottak ezekből az ételekből, ez is azt bizonyítja, hogy az ő idejükben ritka volt a rákbetegség, anélkül jutottak hozzá a vitaminokhoz, hogy tudatosan tudták volna, épp a betegségektől mentik meg magukat.

A B17 vitamint ezelőtt 35 éve betiltották a rákbetegség kezelése esetén, annak ellenére, hogy sokan úgy tartják ha minden nap fogyasztunk ezekből a vitaminokból, elkerülhetjük a rákbetegségek kialakulását.

A szerző szerint az amerikai gyógyszergyártól hatalmas nyomást gyakoroltak a hatóságokra, így azok illegálisnak titulálták azokat a készítményeket, amelyek a B17 vitamint tartalmazták. Sőt, sok esetben azt a pletykát terjesztették, hogy a kajszimag ciánt tartalmaz, így megmérgezheti azt, aki fogyasztja. Az igazság az, hogy eddig senki sem halt meg a kajszimagtól, még akkor sem ha nagy adagban fogyasztott kajszimagot vagy mandulát, írja Edward Griffin könyvében.

Article source: http://kert.kromek.hu/?p=141