Adalékok

Az alábbiakban néhány veszélyes adalék anyagot sorolok fel:

egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Frissítő italok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Édesség (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt és desszert (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Gyümölcslevek és gyümölcsnektárok (max. 3 ill. 5 g/l)
• Előrecsomagolt, aprított zöldség, gyümölcs és hámozott burgonya (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Sajt és hústermékek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Tészta (mennyiségi korlátozás nélkül)

A citromsavat ezenkívül technológiai segédanyagként étkezési zsír előállításánál és a friss hal kezelésénél használják.
Lévén erős sav, az E 330 fogszuvasodást okozhat.

Az adalékanyagok kerülését 1 éves kor alatt minden ( épeszű ) szakember tanácsolja. De ne gondoljuk, hogy kisgyermekein, nagyobb gyermekeink, magunk, vagy bármelyik felnőtt számára nem jelentenek kockázatot. Vállaljuk? Vagy legalább elgondolkodunk, ha elolvassuk, mit is etetnek meg velünk. Láttad a Megetetett társadalom című filmet? Esetleg a Super size me! -t. Olvastad a Levespor hazudik című könyvet? Food-designerek csapnak be minket nap mint nap. Ne gondoljuk, hogy egy joghurt, palizer , vagy más feldolgozott élelmiszer megfelelő étel lehet számunkra, gyermekünk számára! S azt se feledjük, ha szoptatunk, már akkor adalékanyagokkal tömjük csecsemőnket, sőt már az anyaméhben!

Kerüljük a jelenleg ártalmatlannak tekintett adalékokat is! Legyünk tudatos vásárlók! Ne bízzunk a nagy és reklámozott márkákban! Minden lépésüket a profitéhség motiválja. Nélkülük nem lenne az adalékanyagoknak ez a széles palettája sem!

A Brüsszeli Gyermekrákkutató Egyetem Klinikájának közlése

1. Ártalmatlan adalékok: 
E100, E 101, E103, E104, E105, E111, E121, E122, E126, E130, E132 (kék indigotin színezék), E140, E151, E152, E160, E161, E162 (betanin), E163, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E238, E260, E261, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E471, E473, E474, E475, E480

2. Gyanúsdaklékok: 
E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

E102 (tartrazin színezék, sárga szín), E110, E120, E124

Bélpanaszok: E220, E221, E222, E223, E224 (szulfitok)
Emésztési zavarok: E338, E339 (foszforsav sói) , E340 (foszforsav sói), E341 (foszforsav sói), E450 (foszforsav sói), E461, E463, E465, E466, (jégkrém) E407
Bőrbetegségek: E230 (bifenil), E231, E232, E233 (thiabendazol)
A B12 vitamin károsítása: E200
Idegérzékenység: E311, E312
Szájpenész, szájgyulladás: E330 (citromsav) (legveszélyesebb rákkeltő anyag, a 80-as évekig Magyarországon emberi fogyasztásra alkalmatlan ipari vízkőoldó tartalmazzák:
Swepps citrom üdítő, Aroma mustár, Mezo-mix. Rákkonzerv, Bombej sajt, Dobozos gombák és sok minden

5. Rákkeltő adalékok: 
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
Fokozottan rákkeltő az E123 (vörös amarant színezék)

A következő adalékokra az alábbi élelmiszerekben kell ügyelni:
Mamba E123, E110, Gumimacik, Treets, Smartie, Haribo, Csokigolyók, Zott tejszínes puding, Iglo halrudak, Kraft Dorahm Creme-Fraiche, Kraft szalámis sajt, Vanilia puding E102, E110, mindenféle kész szószok

A Biokosár magazin összeállítása alapján a következő panaszokat okozzák az adalékok:

Színezékek:
Hiperaktivitás: E162 (szintetikus betanin), E 129 (allúrvörös), E127 (erytrozin)
Allergia: E123 (vörös amarant), E102 (tartrazin), E132 (kék indigotin)

Kockázatos: piros színt adó kármin.
Ízfokozó: glutamát hasmenést, súlytöbbletet, fejfájást okoz. Ráadásul a gyártók a monoglutamát esetében előszeretettel alkalmazzák az élesztőkivonat elnevezést.

Tartósítószerek:
Allergia: nátriumbenzoát (E210 – E213) (kutyáknál, macskáknál halálos), PHB-észterek (E214 – E219)
Szintetikus avasodásgátlók: E 320 (butil-hidroxil-anizol), E 321 (butil-hidroxil-toluol), fő előfordulási helyük a rágcsálni valók, a marcipán, a nugát, a máktöltelék, levesek, halkonzervek, reggeliző-pelyhek, gabonafélék, fűszerek. Jellemzően rákkeltők, immunelváltozásokat okoznak, károsítják a pajzsmirigyet és a májat, felhalmozódik a zsírszövetben, s nagy valószínűséggel allergének.
Szulfitok (E220 – E228), mint tartósítószerek, az arra érzékeny egyéneknél fejfájást, hányást, asztmás rohamokat okoznak. Előfordulása: bor, aszalvány, lekvár.

Hólyagrák: az E230 (bifenil) (citrom gombaölő szere), és az E233 (thiabendazol) (banán gombaölő szere) kombinációja.
Radioaktív besugázással is tartósítanak, amit ionizáló sugárnak neveznek, s a gyógynövényeknél, teáknál és fűszereknél használják.

Enzimek: előfordulási helyeik: joghurt, kenyér, gyümölcs, olaj. Aszmát okoz a sütőkeverékelben szereplő amiláz enzim.
Csontritkulás, fogszuvasodás, hiperaktivitás: E330 (citromsav), E338 (foszforsav), foszforsav sói (E339 – E342, E450, E540, E543). Előfordulása: konzerv termékek, üdítők, ömlesztett sajt, krumplichips, kolbász.

Hasnyálmirigy rák: nitrites húskészítmények. A nátriumnitrittől marad rózsaszínű minden felvágott. Gyermekeknél jelentősen megnöveli (4x-7x) az agydaganat és a leukémia veszélyét.
Tejallergia okozója: a homogenizált tej.

Szívroham: hidrogénezett növényi zsiradékok. Megtalálhatók a margarinokban, süteményekben, csokoládékban, mogyorókrémekben.
Idegmérgek: aspartam, nátrium-monoglutamát.
GMO: génmanipulált baktériumokkal, növényekkel állítják elő az adalékok egy részét: amiláz, modosított keményítő, malátacukor, glutamát, szója lecitin, sajtoltók, C – B2 – B12 vitaminok

MÁSOLD LE ÉS TEDD KI JÓL LÁTHATÓ HELYEKRE! A GYEREKEK EGÉSZSÉGÉRŐL VAN SZÓ! A VESZÉLYES ADALÉKOK HASZNÁLATÁT MEGAKADÁLYOZHATOD, HA MEGVÁLOGATOD, HOGY MIT VÁSÁROLSZ! HA TEHETED, MÁSOLD LE EZT AZ ÖSSZEÁLLÍTÁST ÉS ADD ODA ISMERŐSEIDNEK!!!

Az egészség károsító hatás nem azonnal alakul ki, s teljesen ismeretlen a különböző adalékanyagok együttes hatása. Ne tüneteket keressünk magunkon, hanem válasszuk a valódi adalékanyag-mentes életet!

Ez nem a könnyebbik út!

A bio minősített élelmiszer, főleg a feldolgozott, sem garancia, ugyanis bizonyos adalékanyagok ott is engedélyezettek, s nem a fenti összeállítást vették alapul.

Article source: http://kert.kromek.hu/?p=220