A király visszatért – A világbajnok vízilabda-válogatottról a legfrissebb Bar!kádban

Pörzse Sándor: Nyári mozaik

Nemrégen megműtöttek. Majdnem egy hétig egy szobában feküdtem Ambrus Tamással, a közelmúlt fantasztikus vízilabdakapusával, aki jelenleg az FTC vízilabda-szakosztályának elnöke. Átbeszélgettük az éjszakákat, nappalokat. Sok szó esett a gyermekkorunkról, illetve arról, hogy miért is van az, hogy a magyar vízilabdaközeg szinte futószalagon gyártja a rendkívüli egyéniségeket.

Vona Gábor: Miből fakad a tekintély?

Napok óta gondolkodtam, hogy megírjam-e, hogy megírhatom-e ezt a cikket. Annyi sok konfliktust vállalok, kell nekem még egy? Ráadásul a katolikus egyházzal, a saját egyházammal? Egyáltalán hogyan jövök én ahhoz, hogy bármit is kritizáljak? Vagy egyáltalán igazam van-e? Talán bennem van a hiba? Záporoztak a kérdések.

Fizessenek a bankok!

Ha ágazati különadókat akarnak kivetni a bankokra és a multinacionális szektorokra, akkor megmagyarázhatatlan, hogy miért velük ülnek le először tárgyalni. A bűnelkövetővel sem szokott leülni egyetlen bíró sem azon alkudozni, hogy hány éves szabadságvesztés az, ami még tolerálható a számára, és ha épp nem fogad el semmit, akkor nyugodtan kivonulhat a tárgyalóteremből – nyilatkozta a Bar!kádnak Z. Kárpát Dániel. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint ha a kormány nem lesz hajlandó végre kiállni a devizahitel-károsultak teljes táborának érdekei mellett, a nemzeti radikális párt az utcán fogja kicsikarni a megoldásokat.

A király visszatért

A magyar férfi vízilabda-válogatott nem igazán törődött az esélylatolgatásokkal, inkább egyszerűen csak fogták magukat, aztán fegyelmezett, de egyben vagány játékkal megnyerték a barcelonai világbajnokságot. Ez volt a Kemény Dénes nevével fémjelzett nagy generáció utáni első világverseny, így most újra tudja mindenki, hogy ki a jobb: a magyarok.

A becsődölt Tópark lakópark és a pénz Kovácsa

Törökbálint határában Közép-Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési beruházásából mára csak egy háborús  övezetre emlékeztető betondzsungel maradt. Az építkezés mögött bonyolult céghálót, szinte azonos tulajdonosi és kapcsolati hátteret, illetve az ország egyik leggazdagabb emberét és kifizetetlen alvállalkozókat találtunk.

Kirepülésre várva

Olcsóbb lesz a kenyér attól, hogy hamarosan egy új magyar légitársasággal is repülhetünk? Nyilvánvalóan nem, mint ahogyan a kisfröccs és a „csavarós kifli” (kommersz alkoholtartalmú ital féldecis kiszerelésben) sem fog feleannyiba kerülni, mint a Sólyom Airways előtti korszakban. Ennek megfelelően hagyjuk is figyelmen kívül az örök pesszimizmusba belefásult tömegek ilyenkor szokásos rosszindulatú és szánalmasan elcsépelt „örökzöld” dumáit! Figyeljünk inkább arra, hogy a rendelkezésünkre álló információk alapján milyen esélyekkel indul ma egy légitársaság! A vezérigazgató, Vágó József politikai kötődéseiről korábbi lapszámunkban már írtunk – a Fidesz és az MSZP irányába is vannak kapcsolatai –, ezúttal a kizárólag a Sólyom esélyeit latolgatjuk.

Új Európát építene a nemzetközi zsidó

Új európai Charta létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság korábbi maoista-kommunista elnöke, a baloldal ikonja, a portugál José Manuel Barroso. Magyarországi segítsége pedig nem más, mint a magyarellenes kijelentéseiről hírhedt Konrád György.

Ketten a liberalizmus ellen

Két kontinensnyi ország vezetője is megelégelte hatalomra kerülve az amerikai világpolitikai hegemóniát és az eredeti küldetését jócskán meghaladott, mára rombolóvá vált nemzetközi liberalizmust. Oroszországban és Törökországban ma akkor is példaértékű a tradicionális értékrend és a fejlődés, ha azt a Nyugat számtalanszor támadja, olykor közvetlen külső beavatkozással is.

Vándorlás Magyarországon belül

Az utóbbi években kevesebbet lehet hallani egy régi slágertémáról, az országon belüli migrációról – nem kis részben a riasztó méreteket öltő kivándorlás miatt. A belső elvándorlást hajtó erők azonban a válságban sem álltak le, így ez a probléma ma is aktuális.

Vér fog folyni?

Régóta köztudott, hogy Szlovákiában a politikai erők jóval határozottabban mernek fellépni a cigánybűnözéssel szemben, mint ahogy azt hazánk kormánya teszi. Északi szomszédunknál évek óta bevett módszer, hogy egyes településeken fallal zárják körbe a romatelepeket, hogy ezáltal jobban kordában tartsák a többnyire bűnöző csoportokat. A pozsonyi minisztérium július végén azonban ennél még tovább merészkedett. Így ősszel olyan jogszabályt fogadnának el, amely értelmében az engedély nélkül épült ingatlanokat egy türelmi idő lejártával ledózerolnák. A pontos cél nem ismert, de a kérdés inkább az: kikre szabadul rá a putrik több tízezer lakója?

Magyar termék, magyar tulajdon, magyar haszon

Tégláról téglára kell felépíteni a feldolgozóipart, fűszálról fűszálra kell haladni a növénytermesztésben, el kell sajátítani a növényvédelem tudományát, meg kell ismerni a magyar növények tulajdonságait – mondta el az élelmiszeripar megmentésével kapcsolatban a Bar!kádnak adott interjújában Király Roland, a Családellátó Szolgálat vezetője, aki optimistán tekint a jövőbe, és úgy gondolja, a multik nem nyerték meg az árversenyt.

A disznó tiszteletére épült vár

Ma már talán csak kevesen tudják, hogy a Bakony szívében találhatók az egyik legkalandosabb múltú erődünk, Csesznek várának romjai. A jól védhető helyre épült vár kiszolgált sok magyar családot, miközben átélt drámákat, török támadásokat és még egy szabadságharcot is. Ha a megmaradt kövek beszélni tudnának, akkor tárulkozna igazán elénk a vár, s azon keresztül Magyarország elmúlt 8 évszázadának története.

Az Aggteleki-karszton

Körülbelül azóta vártunk az Aggteleki-karszt bejárására, mióta nyolcadikban elmaradt az oda tervezett iskolai táborozás. Annak pedig már igencsak negyed százada… Persze jöhettünk volna bármikor, de valamiért mindig elkerültük ezt a vidéket. Most azonban nem volt kifogás: a Böjte Csaba által celebrált mise kiváló alkalom, hogy végre betegyük a lábunkat a Baradla-barlangba.

A Bar!kád már digitálisan is megvásárolható, illetve előfizethető a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!

Article source: http://alfahir.hu/a_kiraly_visszatert_a_vilagbajnok_vizilabda_valogatottrol_a_legfrissebb_barkadban