Hányan vihetnek ki a parlamentből egy jobbikost?

Hogyan állják meg a Jobbik képviselői, hogy ne verjenek szocialistákat? Hányan tudnak kivinni az ülésteremből egy jobbikost? Balczó Zoltán a Miskolci Egyetemen járt.

Hogyan állják meg a Jobbik képviselői, hogy ne verjenek szocialistákat? Hányan tudnak kivinni az ülésteremből egy jobbikost? Balczó Zoltán a Miskolci Egyetemen járt.

Miskolc
A Miskolci Egyetemen működő, Citromfa Politikai Műhely hívta meg Balczó Zoltánt, a Jobbik alelnökét. Az Országgyűlés alelnöke bevezető beszédének elején a Jobbik szempontjából értékelte a nemzetpolitikai változásokat.

A Jobbik alelnöke leszögezte, mindennapi életünket nagy részben befolyásolja a gazdasági helyzet, ám a nemzetstratégia és a közösségek helyzete is nagyon fontos egy ország életében. Hozzátette, a jelenlegi globális gazdasági világban, a család, a szűkebb közösségek kiemelt szerepet töltenek be a megmaradás szempontjából.

Az Összetartozás Napjának, valamint a kettős állampolgárságnak a bevezetését, pozitív fejleményként könyvelte el. Ám hozzátette, a határon túli magyarlakta területek autonómiájának felvetése rendre elmarad, a szlovák nyelvtörvény, vagy a kettős állampolgárság szlovákiai „boszorkányüldözése” ellen pedig a kormány nem tett semmiféle diplomáciai, politikai ellenlépést.

Balczó Zoltán
A kormányzat kevés jó döntést hoz

 

Fontosnak nevezte az oktatáson belül a hazafias nevelés, valamint a hit és erkölcstan bevezetését is. Ezeken belül a szabályozott tantervet is szükségesnek nevezte. Ám negatívumként említette, hogy mindehhez olyan pedagógus életpálya modellt ajánl fel a kormány, amely nem biztosít tisztességes megélhetést, ezáltal nem lesz vonzó a fiatalok számára ez a hivatás, ugyanis több munkát kell végezni kevesebb pénzért.

A felsőoktatási törvénnyel összefüggésben kiemelte, azt nem támogatják, ugyanis annak rendszere nem átgondolt. Például a főiskolai tanársegédtől is azt várják el, hogy kezdje meg a phd végzését miközben ehhez az anyagi bázis közel sem áll rendelkezésükre számukra. Emellett a tehetősebbeknek marad nyitott nagy részben a felsőoktatás, a térítéses képzések megnövekedése miatt a szegényebbek elvesztik a diplomaszerzés lehetőségét.

Balczó Zoltán idézett a március 15-én a Jobbik ünnepi nagygyűlésén elhangzott beszédéből: „Nem leszünk gyarmat. Szabad-e az a magyar, akit a víz alá nyomnak. Gyarmati sorsot vagy a szabad életet választjuk. Ha nem kapunk észbe, akkor gyarmattá válunk, amely bizonyos mértékben már érzékelhető is hazánkban!” – hívta fel a figyelmet az uniós tagsággal együtt járó veszélyekre a nemzeti radikális párt országgyűlési képviselője.

Ki kell lépnünk az adósságcsapdából és az Unióból

Az államadósság kérdésére áttérve kijelentette, azt újra kell tárgyalni, át kell ütemezni, ellenkező esetben marad az ország az adósságcsapdában. Argentínát hozta fel példaként, amelynek többmilliárd dollárt engedtek el államadósságának újratárgyalásának eredményeként. Megemlítette Írországot, ahol a kormányzat kijelentette az Unió fiskális paktumához történő csatlakozásról, azaz a további megszorításokról népszavazáson kérik ki, az állampolgárok véleményét.

A Széll Kálmán tervről szólva elmondta, abban a legkeményebb megszorításokat építették be. Ezáltal konkrét fejlődést azzal nem lehet elérni.

Az Alkotmánnyal összefüggésben kifejtette, azt sajnos felülírják az Európai Unióban hozott általános rendelkezések. Az uniós szabályozás a Magyar Nemzeti Bank ügyében is érzékelhető volt, a kormány, ugyanis visszakozott a banktörvénnyel összefüggésben is, amelyből brüsszeli nyomásra kivette azt a mondatot, miszerint a Magyar Nemzeti Bank, Magyarország nemzeti bankja.

A „Nem leszünk gyarmat!” fideszes kijelentésre azt reagálta, hogy sajnos bizonyos szempontokból már teljes mértékben annak számítunk. Jelen esetben ez csak egy szólam a kormánypárt részéről.

A Biszku-üggyel összefüggésben elmondta, nem bosszúállás, hanem a törvények betartása és az elszámoltatás motiválja a pártot.

A Jobbik eredményei között szemelgetve megemlítette, hogy javaslatukra az elmúlt húsz év privatizációs folyamatainak vizsgálatára is bizottságot állítottak fel.

A cigány-magyar együttélés, a cigánybűnözés feltárása mára kiemelt jelentőségű téma lett, erről parlamenti vitanapot is tartottak a párt kezdeményezésére. A cigány gyermekek, fiatalok nevelése szempontjából kiemelt jelentőségűnek és szükségesnek nevezte a bentlakásos intézmények rendszerének megteremtését.

Balczó Zoltán

Nincs földvédelem az EU-ban

 

A magyar földvédelmi törvénnyel összefüggésben a dán példát hozta fel. „Ezt a dán törvényt, amely földvédelmet biztosított volna Európa lesöpörte, közölve ez az uniós szabályokkal szembe megy. Azaz az Európai Unión belül a hazai termőföldet nem lehet megvédeni!” – szögezte le Balczó Zoltán.

Az IMF-fel történő hitel-megállapodásra kitérve elmondta, ezzel az adósság mértéke nem szűnik meg. Sőt a kiszolgáltatottság tovább nő.

A Jobbik alelnöke a jövőt a vidéki lokális bankhálózat kiépülésében, a helyi élelmiszer, feldolgozó- és kézművesipar fejlődésében látja. Emellett nagyon fontosnak nevezte a termelői hangyaszövetkezetek életre hívását is. Mint mondta, változtatni kell azon az arányon, hogy a magyar termékek exportja 80 százalékban az Unió és Nyugat-Európa felé irányul.

„Ehelyett a keleti piacok felé kell Magyarországnak orientálódnia, így teremthető meg egy új gazdasági nyitás, amely az Uniótól történő gazdasági függetlenedés alappillére lehet” – szögezte le a nemzeti radikális párt politikusa.

Miért nem vernek szocialistákat?

Ezt követően a hallgatóság kérdéseire válaszolt a Jobbik politikusa. A szlovák választások eredményét firtató kérdésre közölte, Fico győzelmével a felvidéki magyarságra még nehezebb idők köszöntenek. Hozzátette, a felvidéki magyarság politikai képviselete szétesőben van. Ezen változtatni kell, ahhoz, hogy a magyar identitás kulturális, műveltségi, nyelvi értékeit meg lehessen őrizni.

Kiemelte, az Unió álságossága a határon túli ügyekben is tetten érhető, ugyanis a nyelvtörvény visszavonására, sem kötelezte Szlovákiát, a Benes-dekrétumok eltörlésére sem utasította Csehországot és Szlovákiát.

Bírálta Sólyom László magatartását is, aki Mária Valéria hídról annak idején visszafordult, mert Szlovákia nem tartotta kívánatosnak jelenlétét a Felvidéken. Balczó Zoltán véleménye szerint, a magyarság jogainak lábbal tiprásának idején több esetben is vissza kellett vona hívnia a magyar kormánynak a pozsonyi nagykövetet ezzel is tiltakozva Szlovákia eljárása ellen. Semjén Zsoltot idézte, aki kijelentette, a Szlovákiában tapasztalható kettős állampolgársággal összefüggő problémára az a megoldás, hogy itthon teszi le a felvidéki magyar állampolgári esküjét, Magyarország pedig nem adja ki adatait északi szomszédos államunknak. A Jobbik politikusa képtelenségnek nevezte, hogy a felvidéki magyarok úgy kapják meg az állampolgárságot, hogy szülőföldjükön azt titkolniuk kelljen.

A hallgatóság egyik tagja arról faggatta, hogyan bírja ki a Jobbik frakció a parlamentben, hogy ne bántalmazza a szocialistákat. Balczó Zoltán közölte, sokszor és sokan nehezen állják meg ezt, főleg hogy a szocialisták, valamint a jelenleg már Demokratikus Koalíció színeiben tetszelgő Gyurcsány Ferenc úgy tesz, mintha semmi közük nem lenne az elmúlt nyolc év gazságaihoz, kiváltképp a 2006-os eseményekhez. „A szocialisták mélyrepülése igazolja, hogy az emberek hogyan vélekednek róluk, a választóktól megkapják a nagy pofonokat” – közölte a Jobbik alelnöke.

A háztörvény rendelkezéseivel összefüggésben kérdésként hangzott el, hogyan és mi alapján lehet kivezettetni egy-egy képviselőt. Az Országgyűlés alelnökeként Balczó Zoltán kijelentette, ebben ő sem lát tisztán, sőt ennek bevezetését sem látja indokoltnak.

„Eddig nem történt az Országgyűlésben olyan eset, hogy ilyen szankciót – ha lett volna erre lehetőség – alkalmazni kellett volna. A gyakorlati megvalósítása is furcsa számomra, ugyanis ha teszem azt az ülésvezető elnök valakit kivezettetne, teszem azt a padsor közepéről, de mondjuk a szélen ülő képviselők nem hajlandóak felállni, akkor hogyan jutnak el az adott honatyához a feladatot elvégző Házőrség tagjai” – elemezte a képtelen szituációt a politikus.

Hozzátette, az is érdekes lesz, ahogyan a kivezetendő képviselő frakciótársai reagálnak majd a helyzetre

LR – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/hanyan_vihetnek_ki_a_parlamentbol_egy_jobbikost-20120321